HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.04.12. 09:22 Gastronomica

Epres vaníliapite morzsa

Ezt a receptet a legutóbbi Delicious magazinban olvastam, ahol egy egész fejezetet szántak a morzsás édességekre. Talán az angol crumble név használata sokaknak segít a sütemény beazonosításához. Lisztet, cukrot, vajat, sót összemorzsolunk. A gyümölcsöt cukorral, fűszerrel, vajjal felfőzzük, kivajazott formába öntjük, a morzsát ráborítjuk, és sütőben készre sütjük. Vaníliaszósszal tálalva az igazi.
Az alábbi recept ennek egy kicsit szofisztikáltabb, és komplikáltabb változata. De ennek ellenére, érdemes elkészíteni, mert egy teljesen más élményben részesülünk, és nagyon mutatós.
A recept eredetileg rebarbarával készült, sajnos a piacon nem találtam. Az elkészítéshez fagyasztott epret használtam.

Epres vaníliapite morzsa

Hozzávalók:

A vanília szószhoz:
2 nagy tojás
3 nagy tojás sárgája
135g cukor
1 narancs reszelt héja
1 ek. étkezési keményítő
300 ml tejszín
1 vanília rúd
500 g eper
1 vaníliás cukor
1 nagy ek. vaj

Az omlós tésztához:
150 g liszt
50 g porcukor
negyed citrom reszelt héja
¼ tk. só
90 g fagyos vaj, kockákra vágva
1 kis tojás sárgája
1 ek. jéghideg víz

Morzsa a tetejére:
80 g liszt
50 g fagyos vaj
25 g barnacukor

Készítsük el a tésztát: a robotgépbe vagy kézzel, gyors mozdulatokkal keverjük, morzsoljuk össze a lisztet, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót majd a fagyos vajat, míg morzsás állagú tésztát kapunk.

Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a jéghideg vizet, és kissé gyúrjuk össze. Két folpack fólia között, kerek korongot formáljunk belőle, és tegyük hűtőbe min. fél órára.

A sütőt kapcsoljuk be 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

A morzsához, ugyan úgy, mint a tésztát, a lisztet, a vajat és a sót morzsoljuk össze kézzel vagy késes betétű robotgépben, majd keverjük hozzá a barnacukrot. Öntsük a morzsát egy sütőedénybe, és tegyük a sütőbe. Időközönként keverjük meg.

A tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagságú körformára. (Az egyszerűség kedvéért én a tésztát két folpack fólia között nyújtom ki, mert úgy nem ragad mindenhová és könnyebben tudom a rücskös piteformába elhelyezni). Egy korábbi receptemnél, a Málnás grízpiténél olvasható, a fólia nélküli klasszikus nyújtás és formába helyezés, képekkel dokumentálva.
Kerek, 25cm átmérőjű, kivajazott piteformába helyezzük a kinyújtott tésztát. A lelógó felesleget éles késsel vágjuk le, és ha esetleg valahol pótolni kell a tésztát, ott használjuk fel. A tészta alját villával szurkáljuk meg. Helyezzünk sütőpapírt a tésztára, és babot, lencsét, rizst vagy hasonló nehezéket szórjunk rá. 10 percig süssük. Ezután távolítsuk el a nehezéket, és a papírt, és még 5 percre toljuk vissza a sütőbe, hogy a tészta alja is megsüljön.

A morzsát keverjük meg.

A vaníliakrémhez egy tálba keverjük össze a tojásokat, a tojások sárgáját, a cukorból 80 grammot, a narancs reszelt héját és az étkezési keményítőt.
Egy lábasba öntsük bele a tejszínt, és a félbevágott, kikapart vanília rudat, -magot. Majdnem forrásig melegítsük fel a tejszínt, majd vegyük le a tűzről, és folyamatos, gyors kevergetés mellett csurgassuk hozzá a cukros tojást. Tegyük vissza a tűzre, és folytatva a kevergetést sűrűsödésig főzzük. Fedjük le folpack fóliával és hagyjuk hűlni.

Közben kevergessünk a morzsánkon.

Az epret a vaníliás cukorral, a maradék cukorral és a vajjal főzzük fel. Egy tálba tegyünk egy szűrőt, és öntsük bele az epret. Hagyjuk lecsöpögni.

A vaníliakrémet kanalazzuk a tésztára, az epreket szórjuk a tetejére, és tegyük a sütőbe körülbelül 15 percre, míg a krém megszilárdul.

A kész morzsával hintsük meg. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. Az eperből lecsöpögő szósszal kínáljuk.

A következő bekegyzés holnap, április 13-án jelenik meg.

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr581912869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása