HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.13. 16:05 Gastronomica

Lehel piac

A Lehel Piac helyén egykor egy nagyon szép köztemető volt, ezt a vidéket akkor Lőportárdűlőnek nevezték, mert régebben lőporraktárak álltak itt. A Lehel utca egyik keresztutcája ma már csak nevében őrzi ennek a kornak az emlékét.

A temetőt 1890-ben számolták fel, és helyén egy szabályozatlan piac alakult ki. Az 1890-es években Pest-Buda-Óbuda területén közel 50 szabadtéri piac és több ezer házaló szolgálta ki a lakosságot. A körülmények ezeken a piacokon borzalmasak voltak. Nem volt víz, higiéniai szempontból nem voltak rendezettek, közegészségügyi szempontból kockázatosak voltak a piszkos, fertőzésveszélyes piacok.
Nagyon sürgetővé vált a megnövekedett budapesti lakosság élelmiszerellátásának rendezése.
1892-ben a Közgazdasági és Közélelmezési Bizottság nemzetközi pályázatot írt ki az első fővárosi vásárcsarnok kivitelezésére a Vámház (ma Corvinus egyetem) épülete mögötti Sóház telkén. A Nagyvásárcsarnok, ahogy később elnevezték, a várt elvárásoknak megfelelt. 1897-ben volt a megnyitó a vele azonos időben épült négy másik vásárcsarnokkal együtt: Rákóczi, Hunyadi, Hold és a Klauzál. A kereskedőknek számos szabályt kellett betartaniuk a higiéniai előírásoktól kezdve, az áruk csomagolásától, az áruk szállításának szigorú rendjéig.

 

A Ferdinánd, Lehel, Élmunkás, majd megint Lehel téri vásártér rendezése az évtizedek alatt folyamatosan napirenden volt. Angyalföldön egyre szaporodó gyárak, üzemek, műhelyek létesítésével, egyre több bérház épült és egyre több munkás talált magának otthont és munkát a kerületben. Egyre égetőbbé vált egy korszerű piac felépítése, ahol a közegészségügyi előírásoknak megfelelőek a körülmények. Sajnos e terv magvalósítása igen sokáig váratott magára. Előbb 1931-ben templom épült a piac helyén. A piaci bódék még arrébb költöztek. 1960-as években ezeket a bódékat pavilonokra korszerűsítették, bevezették a villanyt és a vizet. De a piac továbbra sem volt fedett és továbbra sem volt korszerű. Virágzott a feketekereskedelem, elhatalmasodott a káosz, a kosz és piszok. 1995-ben a tarthatatlan állapotokra hivatkozva egy kisebb higiéniás „felfrissülésben” részesült csak a piac. Majd 2002-ben megnyitotta kaput a Rajk László tervei alapján készült, építészeti díjat kapott „kofahajó” piac.

Ez a piac már fedett, tágas, világos. Megfelel a XXI. század piaci alapelvárásainak.
3 szinten várja a vásárlókat.
A metró szinten pár éve nyílt egy nagyobb élelmiszerbolt (Reál) kiegészítve néhány kisebb árussal a metró kijárat közelében. Van köztük zöldséges, pék, virágos, hentes, egy kocsma és egy antikvárium is.

A földszinten van maga a piac. A templom felöli bejárat előtt utcai árusok kínálnak cigarettát, elemet, virágot. Ha ezen az akadályon átjutunk, rögtön a bejárat mellett van egy nagy önkiszolgáló étterem. Sokan járnak oda, valószínű nem lehet rossz.
Az épületbe érkezvén jobbra hentesárut kínáló boltok vannak, egyenesen haladva zöldségesek, pékek, valamint tejterméket, savanyúságot árusító standokat találunk. De vannak még alkoholos és nem alkoholos italokat, csokikat, és egyéb élelmiszereket árusító boltok is. Ezután érkezünk meg az igazi piachoz az őstermelői részleghez. Itt van sok nénike és bácsika kik, remélhetőleg, a saját maguk által termesztett árukat kínálják. Vannak közöttük zöldségesek, van tejterméket árusító vagy baromfihúst kínáló asztalok. Vannak virágosok is középen, és egy helyen fiatal hölgyek friss fűszernövényeket árusítanak asztalaikon cserépben vagy kisebb mennyiségben vágott formában. Igen borsosak az áraik, de nagyon hasznos, hogy ott vannak, kevés helyen lehet vágott friss fűszernövényhez jutni Budapesten. Lehet rájuk számítani!
A tojásosok mögötti kis ficakban van egy egyiptomi házaspár által üzemeltetett fűszerbolt, ahol a fűszereken kívül számos keleti, ázsiai, olasz konyhához fontos hozzávalót lehet kapni. Finom olivabogyók vásárolhatók kimérve a pultból. Pita és török joghurt is van a polcokon!
Az alsó szinten van egy pár halas, talán három. Karácsony előtt mindig hosszan kígyóznak a sorok előttük, de nagyon profin intézik ennek a sok embernek a gyors kiszolgálását. Az őstermelői részleg után párhuzamosan 3 „út” vezet a piac végéhez. A középső elején, a sarkon volt a gombás. Eredetileg még most is az, csak kevesebb gombát kínál, viszont választékát bővítette „érdekesebb” zöldségekre. Lehet kapni nála ruccolát, madárbegy salátát, édesköményt, római salátát és még sok más primőr zöldséget. Gombákból mindig van a megszokott sampion fajta, néha siitake, vagy a szezonnak megfelelő. (Az őstermelőknél az erdei gombából időszakoknak megfelelően, szebb a választék.)
Ugyanezen a középső soron haladván középtáj után jobbra, van egy kis hentesbolt, ahol fiatal fiúk nagyon szép árut kínálnak segítő készen, és akár főzési tanáccsal is szolgálnak.

A galérián nagyon széles a választék, mint áruban, mint szolgáltatásban. A legpraktikusabb a posta, a gyógyszertár és a földhivatal. Van még tisztító, kávézó, fodrász, szolárium, stb. Sok ázsiai árukat kínáló bolt, játék, állateledel, táska, diabetikus édességeket kínáló bolt. Van még cipófűzőket és rövidárut árusító kis stand is. Lehet kapni tejterméket, órát, újságot, papír-árut, dohányt, stb.
A galérián található a piac talán legjobb baromfi húsosa: Attila. Szép az áru, kedves a kiszolgálás!

A 4-5. szinten van a piac parkolója, ahol vasárnap, hétfőn, kedden, szerdán az első 90 perc ingyenes, a hét további napjain az első óra ingyenes, majd minden megkezdett óra 380 Ft.

Nagy segítség, hogy a piacon 100 Ft letét ellenében bevásárlókocsit lehet használni. Ezek a főbejáratoknál és a parkoló szinteken a lifteknél találhatók. Sajnos nincs belőlük sok, aki lent a földszinten nem talál érdemes a lifttel a parkoló szintekre felmenni, ott nagyobb a valószínűsége, hogy lesz szabad bevásárlókocsi.

A szintek közötti közlekedést a lépcsőkön kívül liftek és mozgólépcsők segítik.

Nyitva tartás:

A csarnok belső területén:
Hétfőtől-péntekig: 6-18 óráig
Szombaton: 6-14 óráig
Vasárnap: 6-13 óráig

A Metró szinten:
Hétfőtől péntekig: 6-20 óráig
Hétvégén: 6-16 óráig

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu, www.lehel-csarnok.hu, hu.wikipedia.org, www.arta.hu

forrás: www.lehel-csarnok.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest piac gasztronómia piacok lehel piac gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr542000254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása