HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.05.18. 12:54 Gastronomica

A NAGYVÁSÁRCSARNOK!

Minden érzékek olvasztótégelye, minden gourmet és gourmand Mekkája.

A minap, a májusi időjárásnak köszönhetően, egy forralt borral a kezemben álldogáltam a főhajó északi végének első emeletén és néztem az alant forgó,kavargó,színes, izgalmas kavalkádot, mely egy perzsa vásár forgatagával, kínálatával, ízeivel, illataival ragadja magával a szemlélőt.

Nem túlzok. Itt minden kínálja magát.A fősodorban /vagy ahogy a helyi argó nevezi: a szegények utcája/ az árusok olcsó, ugyanakkor szép és kívánatos portékákkal várják vásárlóikat. Található itt zöldséges, baromfiárus, a húskínálat teljes arzenálja, fűszeres, tejet és pékárut kínáló kereskedő. Az ezzel párhuzamos jobb oldali utcában /maradjunk ismét a helyi szlengben: a gazdagok utcája/ pöpecre suvickolt, művészi formában feltornyozott zöldségek, gyümölcsök és egzotikumok teszik próbára pénztárcánkat. A csari bal oldali kis utcácskájában egyforma boxokban ugyancsak szebbnél-szebb zöldségek, gyümölcsök és nem utolsó sorban alkukész kereskedők várják, hogy üzletet köthessünk.

Az alagsorban, a földszinti kínálatot mintegy kiegészítendő halas, savanyúság áruda, ázsiai alapanyag/fűszerkereskedés teszteli primer- zsigeri ösztöneinket.
Az emeletet egyrészről az ajándék-"kultúra" vette birtokba inkább népies, mint nép művészetével. Átellenben pedig a lacikonyha-sor manifeszt formában állítja próba elé, neméppen fitnesz-kompatibilis kínálatával az esendő ember esendő gyomrát.

Szóval állok, álldogálok, a forralt bor már elfogyott és jól érzem magam. Fejem felett a Schlick-féle vastraverzek biztonságot sugárzó, fenséges ritmikája, alant pedig a nyüzsgő sokaság hullámzása adja azt a kontrasztot, mely ennek a mikrokozmosznak a leglényege.


A csarnok története:
A mai csarnok története 1892-ben kezdődött, amikor a Közgazdasági és Közélelmezési Bizottság nemzetközi tervpályázatot írt ki egy rendezett vásárcsarnok kivitelezésére. A századfordulón Budapesten kaotikus állapotok uralkodtak a piacokon. Egyre égetőbbé vált, hogy ezeken a helyszíneknek az elvárásoknak megfelelő szervezett és higiénikus körülményeket teremtsenek.
A tűzvédelem szempontjából a tervkiírás meghatározta azt is, hogy a leendő vásárcsarnoknak vasszerkezetes épületnek kell lennie. Hasonló csarnokok működtek már Németország nagyvárosaiban, és ezek szolgáltak mintául a budapesti modern, új piacok megtervezésében.

A nemzetközi pályázatot Percz Samu tervei nyerték el, és az építkezés 1894-ben kezdődött el. Budapesten párhuzamosan még a Hold utcai, a Rákóczi téri, a Klauzál téri és a Hunyadi téri csarnokok is épültek. A Nagyvásárcsarnok építésében a kor legnagyobb iparosai dolgoztak: például Zsolnay szállította a épületkerámiai elemeket és a homlokzati díszeket.
1897. február 15-én került sor az öt modern piacépület ünnepélyes megnyitására.

A piac egyik oldalán a nagykereskedők, másikon a kiskereskedők működtek, a galériáján pedig, mint manapság, ajándéktárgyakat, kosarakat lehetett árusítani.
A kereskedőknek komoly házirendet és higiéniás szabályokat kellett betartani, szigorúan előírták az áruszállítás és az árusítás időrendjét is.

A II. világháború alatt az épület komoly károkat szenvedett. Felújításakor nem figyeltek az eredeti tervekre, majd a későbbi évtizedek alatt sem az esztétikát helyezték előtérbe. Az árusok különböző szedett-vedett bódékat építettek maguknak, mellyel a korábban szabályozott belső rendet megbontották.


1991-ben bezárt az addigra már elhasználódott csarnok, és elkezdődtek a helyreállítási munkák. 1994-ben újra megnyílt a teljesen felújított és műemlékké nyilvánított Nagyvásárcsarnok. 1999-ben pedig elnyerte az építészeti szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence díját.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: budapest piac gasztronómia piacok nagyvásárcsarnok gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr602012549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása