Ilyenkor nyáron, amikor még friss a fokhagyma és sok friss fűszernövényt lehet szüretelni a teraszról, gyakran készítek fűszervajat. Ebben az a jó, hogy bármit belekeverhetünk a vajba, és sokféle képpen tudjuk felhasználni.
A fűszervajból lehet fokhagymás kenyeret készíteni, azaz garlic bread-et. Ez is egy nagyon egyszerű és finom előétel, snack, köret. Ilyenkor még reszelt sajttal is megtöltöm a baguette-tet.
A fűszervajat sült vagy grillezett húsokra is tehetjük, sőt, még finomabbá teszi a steak-et.
Vagy csak egyszerűen vajként használjuk szendvicsek elkészítésekor.
Az arányokat nehéz leírni, mert csak szórja, és keveri az ember.
Fűszervaj
Hozzávalók
200 g lágy vaj
2-3 gerezd fokhagyma reszelve
1 csokor petrezselyem
2 szár rozmaring ág
6 nagyobb levél zsálya
Só, bors
A zöldfűszereket apróra vágjuk, és a sóval, borssal fokhagymával összekeverjük. Sütőpapírra hosszanti irányba kanalazzuk, hogy amikor felcsavarjuk a papírt, egy henger formát kapjunk. Hűtőbe tesszük, jó darabig eláll. Karikára szeletelve frissen sült húsokra hekyezzük.
Garlic bread
A fenti hozzávalókhoz még reszelt sajtot keverünk.
125 g mozarella golyót
125 g bármilyen sajtot (én az érettebb, erőtljesebb sajtokat szoktam bele reszelni)
1 hosszú rúd baguette
A krémhez a sajtokat hozzákeverjük, a baguette-et átlósan ¾ mélységig bevagdossuk, és jó alaposan megkenjük a vágásokban a kenyeret. Fóliára helyezzük és 200 ˚C-on (gázsütőnél 6-os fokozat) süssük meleg sütüben körülbelül 20 percig, míg szépen megpirul a teteje. Készíthetjük a nagyobb boltokban kapható, elő sütött baguette-ben is.
Grillen is megsüthetjük a kenyeret, akkor dupla fóliába tekerjük, és szorosan összecsavarjuk a két végét. Pár perc alatt elkészül, közben forgassuk a csomagot.
Ínyenceknek ajánlom a hasonló fokhagymás-petrezselymes vajjal töltött éti csigákat. Jó sok baguette-tel, hogy a kicsorduló finom fűszervajat fel tudják tunkolni. Fűszervajas étcsigát nagyobb élelmiszerboltok mélyhűtőiben kell keresni, alufólia tálcán.
képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.