Imádom a zöldborsót minden formájában, legfőképp nyersen! Gyerekkoromban, amikor anyukám a zöldborsót tisztította, a nővéremmel ott ültünk mellette, és szorgosan ettük a friss zöldborsó szemeket. Szerencsére a szüleink sohasem ellenezték, ha a zöldségeket nyersen ettük, és a mennyiséget sem nagyon korlátozták. Ma már a piacokon a nénik, nagy boldogságomra, kis zacskókba árulják a zsenge, tisztított zöldborsót, így könnyebben tudom borsó éhségemet csillapítani. Gyerekeimben partnerre találtam, így nyers zöldborsó evészetben mindig csatlakoznak hozzám. Persze csak mértékkel!
Az alábbi recept egy pesto szerű kence. Zöldborsóval, török mogyoróval és pecorino sajttal készül. Nagyobb élelmiszer boltokban vagy sajtkereskedésekben lehet kapni pecorino sajtot. Ha nincs, parmezánnal helyettesítsük.
Zöldborsós mártogató mogyoróval és pecorino sajttal
200 g tisztított, zsenge zöldborsó (lehet fagyasztott zöldborsóból is készíteni)
100 g török mogyoró
1 gerezd fokhagyma
Olívaolaj, vagy mogyoróolaj
50 g pecorino sajt
Só, bors
Rusztikus kenyér vagy grissini a mártogatáshoz
A zsenge zöldborsót tegyük fel főni 3 percre fedő alatt egy nagyon kevés forrásban lévő vízbe.
Közben a mogyorót sütőben vagy serpenyőben pirítsuk meg. (Sütőnél grill fokozaton, rázogatva.) Figyeljük, hogy ne égjenek meg a szemek.
A megfőtt zöldborsót csöpögtessük le és tegyük egy kés betétes robotgépbe a mogyoróval, a fokhagymával. Nagyobb darabokra „pépesítsük”, majd adjunk hozzá kb. 5-6 evőkanál olajat és pürésítsük tovább, ízlésünknek megfelelő szemnagyságúra. Keverjük hozzá a reszelt pecorino sajtot, tegyük egy tálkába, és tálaljuk kenyér csíkokkal vagy grissinivel.
képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.