HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.07.15. 09:02 Gastronomica

Zöldborsós dip mogyoróval és pecorino sajttal

Imádom a zöldborsót minden formájában, legfőképp nyersen! Gyerekkoromban, amikor anyukám a zöldborsót tisztította, a nővéremmel ott ültünk mellette, és szorgosan ettük a friss zöldborsó szemeket. Szerencsére a szüleink sohasem ellenezték, ha a zöldségeket nyersen ettük, és a mennyiséget sem nagyon korlátozták. Ma már a piacokon a nénik, nagy boldogságomra, kis zacskókba árulják a zsenge, tisztított zöldborsót, így könnyebben tudom borsó éhségemet csillapítani. Gyerekeimben partnerre találtam, így nyers zöldborsó evészetben mindig csatlakoznak hozzám. Persze csak mértékkel!

Az alábbi recept egy pesto szerű kence. Zöldborsóval, török mogyoróval és pecorino sajttal készül. Nagyobb élelmiszer boltokban vagy sajtkereskedésekben lehet kapni pecorino sajtot. Ha nincs, parmezánnal helyettesítsük.

 

Zöldborsós mártogató mogyoróval és pecorino sajttal

200 g tisztított, zsenge zöldborsó (lehet fagyasztott zöldborsóból is készíteni)
100 g török mogyoró
1 gerezd fokhagyma
Olívaolaj, vagy mogyoróolaj
50 g pecorino sajt
Só, bors
Rusztikus kenyér vagy grissini a mártogatáshoz

A zsenge zöldborsót tegyük fel főni 3 percre fedő alatt egy nagyon kevés forrásban lévő vízbe.

Közben a mogyorót sütőben vagy serpenyőben pirítsuk meg. (Sütőnél grill fokozaton, rázogatva.) Figyeljük, hogy ne égjenek meg a szemek.

A megfőtt zöldborsót csöpögtessük le és tegyük egy kés betétes robotgépbe a mogyoróval, a fokhagymával. Nagyobb darabokra „pépesítsük”, majd adjunk hozzá kb. 5-6 evőkanál olajat és pürésítsük tovább, ízlésünknek megfelelő szemnagyságúra. Keverjük hozzá a reszelt pecorino sajtot, tegyük egy tálkába, és tálaljuk kenyér csíkokkal vagy grissinivel.

www.gastronomica.hu

képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr182150083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása