HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.09.06. 08:30 Gastronomica

Mandulás ricottával töltött spenótos nyelvhal

Az alábbi receptet egy idei francia Elle á table magazinban olvastam. Ott ugyan lazaccal készült, én viszont egy másik hallal próbálkoztam. Friss nyelvhalat kaptam a piacon, mely filezett formájában teljesen szálkamentes, nagyon kellemes a húsa, és a szaga sem olyan erőteljes.
A sütés alatt krémessé váló mandulás-ricottás-fokhagymás töltelékkel és a jellegzetes ízű spenóttal,  egy igazán ízletes ételt kaptam. De nemcsak ízre, hanem kinézetre is mutatós lett. Rusztikus kinézetét talán a kötözés és a szabálytalan forma adta.
Elkészítése szerencsére nem igényelt sok időt (10 perc), sőt! Esetleg a spenót levelek megmosása és elhelyezése, meg utána az egész „csomag” megkötözése hosszabbíthatta a folyamatot, de azt sem jelentősen. A sütés is, mint a halaknál általában, rövid ideig tartott (30 perc).

Mandulás ricottával töltött spenótos nyelvhal

Hozzávalók 4 fő részére

600 g filézett nyelvhal (kb. 2 hal) vagy filézett lazac, bőr nélkül
100 g zsengébb spenót levél
1 egész tojás
100 g ricotta
50 g őrölt mandula
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
Olíva olaj
Reszelt parmezán


A sütőt melegítsük elő 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A ricottát keverjük össze a zúzott fokhagymával, a tojással, az őrölt mandulával. Sózzuk, borsozzuk és öntsünk még hozzá egy evőkanál olívaolajat. Keverjük össze, majd tegyük félre, míg a mandula magába szívja a nedvességet, és sűrübb, könnyen kenhető pasztát kapunk.

Amennyiben lazacot vettünk bizonyosodjunk meg arról, hogy a halból az összes szálkát eltávolítottuk. Vágjuk hosszanti irányba ketté.

A halat sózzuk meg.

A krém 2/3 részével töltsük meg a lazac „zsebet”, vagy nyelvhal esetében a filézett halra kenjük a krémet. Tegyük rá a spenót levelek felét, majd zárjuk össze a lazacot, illetve a nyelvhal esetében tegyük rá a másik nyelvhal filét.

A maradék mandulás ricotta krémet kenjük a hal tetejére, helyezzük rá a spenót leveleket, majd spárgával kötözzük össze hosszanti és kereszt irányba. Helyezzük egy sütőedénybe, locsoljuk meg olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg a parmezánnal. Süssük kb. fél óráig. Kapcsoljuk le a sütőt, és a halat hagyjuk még benne pihenni 5 percig, majd tálaljuk.


www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: spenót lazac hal gasztronómia mandula fokhagyma ricotta gastronomica nyelvhal


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr42268679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása