Hétvégén kaptunk egy jó adag nagy szemű, viszont annál puhább szilvát. Sajnos nem egy édes fajta, viszont elég zamatos. Én még ugyan hagytam volna érni a fán, de az elmúlt hetek, hónapok napsütés mentes napjai már nem tudtak volna sokat javítani a szilva cukortartalmán. Egy korábbi Elle á table magazinban olvastam a sült szilva receptjét, melyet most ezzel a szilvával el is készítettem.
Szerencsére minden hozzávalóm megvolt itthon. Citromfüvet a teraszról szüreteltem, de szerintem használhatunk hozzá menta levelet is, vagy a citrom illatú kakukkfüvet.
Tejberizs sült szilvával
Hozzávalók 4-6 fő részére
Tejberízs á la „alacartekulinaria.blogspot.com”
1 bögre kerekszemű rizs
½ bögre víz
3 bögre tej
1 csipet só
3 ek. cukor
1 nagy csipet vanília por (vagy egy rúd vanília félbevágva, magjai kikaparva)
Sült szilva
6 szem szilva
3-4 kk. méz
2 ek. világos nádcukor
1 kk. vanília por vagy 2 kk. vanília cukor
10-15 levél citromfű
20 g vaj
A tejberizst az „á la carte kulinária blogon” látható módon készítsük el. A gyönyörűen fényképezett videón végigkövethetjük a tejberizs készítés menetét.
A szilvához melegítsük elő a sütőt 160˚C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat).
A megmosott szilvát magozzuk ki, és vágott felületükkel felfelé tegyük egy sütőlapra helyezett sütőpapírra. Csöpögtessük rájuk a mézet, szórjuk meg a nádcukorral, a vaníliával és az összedörzsölt citromfűvel. Mindegyik szilvára helyezzünk egy kis darab vajat, majd tegyük a sütőbe, és süssük fél órán keresztül puhára.
A kihűlt tejberizst tálaljuk poharakba vagy tálákba, és az elkészült meleg vagy szobahőmérsékletű szilvát halmozzuk a tetejére. Friss citromfűvel vagy mentával díszítsük.
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.