HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.11.02. 14:26 Gastronomica

Hummus Haifáról

Egy kicsit zaklatottak az utóbbi időben a megjelenések, de még az őszi szünet előtt leírok egy "eredeti" izraeli hummus receptet.
A hummus nem kizárólag izraeli csemege, az egész közel-keleti régió népszerű pástétoma, mely csicseriborsóból készül, és főleg pita vagy laffa kenyérrel tunkolgatva fogyasztandó. Általában egy mélytányérban körkörösen szétkenve szolgálják fel, és különböző feltétekkel kínálják: egész csicseriborsóval, tahinivel, pirított fenyőmaggal, stb. (A tahini, pirított szezámmagból készül, porrá őrölt, majd olívaolajjal, citrommal, sóval, borssal összekevert szezámkrém.)
Múlt héten volt szerencsém egy perzsa származású, izraeli barátunk házi készítésű hummuszát megkóstolni. Egészen más íze volt, mint amit boltban, hűtőpultban lehet kapni! Ő a hummus elkészítését a csicseriborsó áztatásával kezdte, azaz a legelejéről. Elég hosszú a folyamat. De vannak egérutak! (lásd a bejegyzés alján)
Ime a recept, ha valaki egy kis napsütötte, meleg, kellemesen szeles tengerpartot kíván az ízeken keresztül otthonába varázsolni.

 

Hummus

Hozzávalók 8-10 fő részére

1/5 kg szárított csicseriborsó
1 ek.+ ½ tk. szódabikarbóna
1 csésze tahini
1 ek. friss citromlé
2 gerezd lereszelt fokhagyma

Petrezselyem
Pirított fenyőmag

Pitta

 

A szárított csicseriborsót mossuk meg, majd áztassuk egy éjszakán keresztül 1 evőkanál szódabikarbónával elkevert hideg vízben.

Öntsül le a csicseriborsóról a vizet, és tegyük egy nagy lábasba. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy 2-3 cm magasan ellepje a borsót. Tegyük hozzá a maradék ½ teáskanál szódabikarbónát és főzzük nagyon puhára. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük le róla a főzővizet. (Ebből egy keveset tegyünk félre.)

A főtt, nagyon puha csicseriborsót tegyük egy késés betétű robotgépbe (turmixgépbe vagy merülő mixert használjunk), és adjuk hozzá a tahinit, és pürésítsük simára. Ha a krémünk túl sűrű lenne, lazítsuk fel egy kis főzővízzel. Ízesítsük a citrom levével, sóval és a reszelt fokhagymával, majd keverjük alaposan össze.

Tegyük mélytányérokba, formázzunk krátereket a krém közepébe, és szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, pirított fenyőmaggal, majd locsoljuk meg két-három löttyintésnyi olívaolajjal.

Egérútak:

Ha az áztatási és főzési procedúrára nincs időnk, lehet főtt csicseriborsót konzervben is kapni.

Kész, friss hummus-t egyes élelmiszerboltok hűtőpultjában is meg lehet vásárolni. Megkaphatjuk még a Hummus Bar éttermeiben is, illetve az arab élelmiszereket árusító boltokban pl.: Lehel téri piacon az egyiptomi házaspárnál a tojásosok mögött, Karinthy Frigyes úti szír élelmiszerboltban.

Tahinit a fenti boltokban készen meg lehet vásárolni.

 

www.gastronomica.hu

képek:gastronomica.hu

A következő bejegyzés jövő kedden, november 9-én jelenik meg.
 

Szólj hozzá!

Címkék: izrael gasztronómia csicseriborsó pita hummus gastronomica laffa


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr822416135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása