HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.11.08. 12:46 Gastronomica

Körtetorta Maastrichtból

A múlt héten volt szerencsém Maastrichtban tölteni néhány napot. E kisváros gyönyörű, a méretéhez képest nagyon sok jó étterem, kávézó és gasztronómiai ínyencbolt található kis utcáiban. Látszólag igazi gourmand-ok lakják. Egyik reggel egy francia ihletésű pékség-sajtboltot leltem, melyben inkább holland sajtok, pékáruk és sütik voltak megtalálhatók.
Az alábbi körtés tortát is ott láttam és meg is vettem. A segítségemre lévő tulajdonos hölgy elmondása szerint nagyon egyszerű az elkészítése. Útmutatásai alapján készítettem el én is, ezt a NAGYON-körtés desszertet!
Hier is het!

 

 

Körtetorta

Hozzávalók 16 cm átmérőjű tortaformához

Csomag fagyasztott leveles tészta
4 db nagyobb körte
4 ek. cukor
1 ek. barnacukor

A sütőt melegítsük előre 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat).

A körtéket hámozzuk meg, negyedeljük, távolítsuk el a magházat és a negyed körtedarabokat is felezzük vagy harmadoljuk el.
Mindezt tegyük egy edénybe. Szórjuk meg a 4 evőkanál cukorral és pároljuk a körtéket alacsony lángon félkeménynél egy kicsit keményebbre. Öntsük szűrőbe, hogy minden felesleges folyadék kicsöpögjön

A tésztát nyújtsuk ki, és vágjunk ki a tésztából egy akkora korongot, mely megegyezik a tortaformánk alapterületével.
Úgy vágjuk, ki a korongot, hogy a tésztából még oldalsó falat is kell készítenünk, tehát a „szabásminta” elhelyezésénél kalkuláljuk bele az oldalsó peremet is. (Ez az én tésztám esetében két szalag lett, melyet találkozásuknál kicsit benedvesítettem és alaposan összenyomkodtam, de így is szétesett sütéskor az egyik illesztésnél. Cérszerű tehát egy hosszú szalaggal megoldani az egész palánkot!)
A körtéket rakjuk rá a tésztára, szórjuk meg barnacukorral és 35-45 percig süssük,míg a tészta és a körték aranybarnára sülnek. Hagyjuk kihűlni.
Natúr tejföllel vagy tejszínnel kínáljuk.

 

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Következő bejegyzés szerdán, november 10-én jelenik meg.
 

1 komment · 1 trackback

Címkék: körte süti édesség gasztronómia desszert gastronomica körtetorta


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr852433367

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - A MÁRTON LÚDJÁRÓL 2010.11.11. 12:30:40

HAGYMALEVELEK Kedves Öcsém, Kelemen! Remélem, hogy levelem vígságban találja, s ohajtanám: kerüljön estvére libapecsenye az asztalára, mert aki Márton napján libát nem eszik, bizony egész évben éhezik. Vacsorára ludat sütünk mink is jó borsosan, fokha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.11.11. 14:45:26

Egy kedves barátom ígért nekem egykörte tortát:)) Várom, várom, de úgy tűnik soha nem érkezik meg:)) Ha megérkezne, vagy megérkezett volna ilyet szerettem volna kapni. Nincs más hátra, mint magam uram, ha szolgám nincsen, megcsinálom:))
Köszönöm a remek ötletet!