HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.12.06. 11:48 Gastronomica

Most ez a kedvencem! Sertéstarja körtével és gorgonzolával

Imádom az édes és sós ízek keveredését, imádom nagyon a körtét és valamilyen finom kékpenészes sajt egyvelegét is, és mindezt egy szaftos sertéstarjával még jobban szeretem! Már írtam ősszel egy francia blogban megjelent kékpenészes husiról, de abban erdei gomba volt, a körte helyett és „diétás” pulykamell a kevésbé diétás tarja helyett! Nagyon finom az is, de most azért benne vagyunk a hideg télben, több zsírt igényel (?) a szervezetünk. Az enyém mindenestre igen! Persze ez a recept is elkészíthető fitness kompatibilis pulykamellből/csirkemellből, sertés combból (én azt mindig kiszárítom) vagy akár szűzpecsenyéből is.

Sült rozmaringos sertéstarja körtével és gorgonzolával

Hozzávalók 4 fő részére

4 vékony szelet sertéstarja
2 közepes méretű lilahagyma
2 db keményebb körte
2 rövid vagy egy hosszabb szál friss rozmaring ág
5 dkg kékpenészes sajt (gorgonzola, márvány, stb.)
Só, bors
Olívaolaj


A hús szeletet klopfoljuk egy kicsit meg. Sózzuk és borsozzuk.

A lilahagymákat negyedeljük, a rozmaring leveleket meg vágjuk durvára.

Egy serpenyőben, hevítsük fel az olajat, és a hússzeletek mindkét oldalát pár pillanatig süssük. Tegyük a húsok mellé a negyedelt hagymákat és szórjuk meg az egészet a rozmaringgal. Vegyük nagyon alacsonyra a lángot és a serpenyőt fedjük le. Így süssük/ pároljuk puhára a húst. Nálam ez körülbelül 20-30 percet vett igénybe, ezalatt az idő alatt a hús megpuhult és a húslé elpárolgott.

A serpenyő taralmát tegyük át egy sütőedénybe (vagy ha a serpenyőnk bírja a sütőt, hagyjuk benne) és a felnegyedelt vagy nyolcadolt, magházától megtisztított héja körte gerezdeket is tegyük a sütőbe grill fokozatra. Süssük így 10 percig, míg a körték élei karamellizálódnak. Közben a sajtot morzsoljuk közepes darabokra és szórjuk a húsos körtére sütési idő felénél.
Melegen tálaljuk, ekkor a hús már omlós, a sajt olvadós, a körte meg még roppanós!

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: körte gasztronómia gorgonzola tarja gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr562496672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása