HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.12.22. 09:11 Gastronomica

Karácsonyi ajándékok a konyhából 4. rész

A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.

Szárított paradicsomos, bazsalikomos püspökkenyér

Ha már az édességekre, beiglire, apró süteményekre rá se tudunk nézni, vagy esetleg nem is szeretjük az édességet, íme, egy „püspökkenyér”, mely sós! Elkészítés: 30 perc. Sütés: 45-60 perc


Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
100 g Pannónia sajt
10 cl olívaolaj
10 cl tej
200 g olajban eltett szárított paradicsom (olaj nélküli nettó súly)
6 ág friss bazsalikomlevél (kb.20 levél)
Só, bors

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A lisztet keverjük össze egy tálba a sütőporral. Egy másik tálba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük a liszthez majd óvatosan keverjük össze. A sajtot reszeljük le, a szárított paradicsomot csöpögtessük le (három szép paradicsomot tegyünk félre díszítésnek), és vágjuk kisebb darabokra. A bazsalikomot mossuk, és szárítsuk meg, majd vágjuk fel. Keverjük mindezt a tésztához. Egy 20x10 cm nagyságú püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tetejére helyezzük el a félrerakott paradicsomokat, és süssük 45-60 percen keresztül. 35 perc elteltével nézzük meg. Ha a tetején lévő paradicsom kezd erősen sülni, fedjük le egy darab sütőpapírral, és így süssük készre. Pálcikával ellenőrizzük a tészta belsejét. Akkor sült meg teljesen, ha a közepébe szúrt pálcikára nem ragad nyers tészta. Rácson hagyjuk hűlni. A paradicsomos kenyeret egy nagyobb sütőpapírba csomagoljuk be, és egy szép szalaggal vagy raffiával, vagy még rusztikusabb kinézet kedvéért spárgával kössük át.

(Folytatás holnap)

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia szárított hellókarácsony paradicsomos bazsalikomos gastronomica püspökkenyér


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr182531799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása