A cikk a HVG Gasztro rovatában jelent meg.
Szerző: Lukács Enikő
Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.
Szárított paradicsomos, bazsalikomos püspökkenyér
Ha már az édességekre, beiglire, apró süteményekre rá se tudunk nézni, vagy esetleg nem is szeretjük az édességet, íme, egy „püspökkenyér”, mely sós! Elkészítés: 30 perc. Sütés: 45-60 perc
Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
100 g Pannónia sajt
10 cl olívaolaj
10 cl tej
200 g olajban eltett szárított paradicsom (olaj nélküli nettó súly)
6 ág friss bazsalikomlevél (kb.20 levél)
Só, bors
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A lisztet keverjük össze egy tálba a sütőporral. Egy másik tálba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük a liszthez majd óvatosan keverjük össze. A sajtot reszeljük le, a szárított paradicsomot csöpögtessük le (három szép paradicsomot tegyünk félre díszítésnek), és vágjuk kisebb darabokra. A bazsalikomot mossuk, és szárítsuk meg, majd vágjuk fel. Keverjük mindezt a tésztához. Egy 20x10 cm nagyságú püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tetejére helyezzük el a félrerakott paradicsomokat, és süssük 45-60 percen keresztül. 35 perc elteltével nézzük meg. Ha a tetején lévő paradicsom kezd erősen sülni, fedjük le egy darab sütőpapírral, és így süssük készre. Pálcikával ellenőrizzük a tészta belsejét. Akkor sült meg teljesen, ha a közepébe szúrt pálcikára nem ragad nyers tészta. Rácson hagyjuk hűlni. A paradicsomos kenyeret egy nagyobb sütőpapírba csomagoljuk be, és egy szép szalaggal vagy raffiával, vagy még rusztikusabb kinézet kedvéért spárgával kössük át.
(Folytatás holnap)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.