A Werkakadémia Gasztrowerk tanfolyamának hallgatóinak Vágó Ágnes (Vendég & Hotel főszerkesztője) előadásán receptet is kellett írniuk egy magadott témában. A résztvevőket négy csoportra osztották és az alábbiakat főzték ki:
1. csoport: Languszták
Liptai túró Languszták ajánlásával
Hozzávalók 4 fő részére
25 dkg juhtúró
10 dkg tehéntúró
10 dkg vaj
1 csokor újhagyma
1 kk. só (ízlés szerint, óvatosan)
2-3 kk, pirospaprika őrlemény
Ízlés szerint bors (elhagyható)
Díszítéshez: pirospaprika őrlemény
A hozzávalókat összekeverjük. Ropogós baguette-tel vagy rozskenyérrel ideális vendégváró.
2. csoport: Sütőtök
Nálam a bundáskenyér kalácsból készül
Elkészítési idő 15 perc
Hozzávalók 4 főre
8 szelet szikkadt fonott kalács
6 db közepes tojás
¼ mk. Só
1 kk. cukor
1 dl tejszín
400 g friss vagy fagyasztott erdei gyümölcs (málna, szeder, szamóca)
½ mk. fahéj
3 ek. méz + díszítéshez
200 g vaj a sütéshez
A fagyasztott erdei gyümölcsöket a mézzel együtt egy lábasban felmelegítjük.
A tojásokat a sóval, a cukorral és a tejszínnel összekeverjük.
Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük. Közben a szikkadt kalácsszeleteket megforgatjuk a tejszínes tojáskeverékben, és a forró vajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tálaláskor fahéjat szórunk a sült bundás kalácsra, mézet csöpögtetünk rá és a gyümölcsös mártással kínáljuk.
3. csoport: Gránátalmák
Penne, nyári forró napokra á la Tibor
Hozzávalók 4 főre
1 csokor friss bazsalikom
25 dkg koktélparadicsom
2 dl házi, sűrített paradicsom
2 ek. olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
50 dkg tojásos penne tészta
5 dkg Parmezán sajt
Só, bors
Olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, hozzátesszük a beszurkált paradicsomot, picit megfonnyasztjuk (kb. 4-5 percig), hozzáöntjük a házi, sűrített paradicsomot és sűrű szósszá főzzük.
A friss bazsalikom leveleket apróra tépkedjük, vagy vágjuk, majd a szószhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
A tésztát a csomagoláson lévő időtartamig sós vízben főzzük. Leszűrjük és a paradicsomos szószhoz öntjük, összekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk parmezán sajttal és bazsalikom levelekkel díszítjük.
Megjegyzés: a házi sűrített paradicsom elhagyható, helyettesíthető több koktélparadicsommal és még egy kis bazsalikommal.
4. csoport: Mangalica cicák
Gesztenyés palacsinta csokoládé öntettel á la MC
Hozzávalók 4 fő részére:
Palacsintához:
3 tojás
3 dl tej
20 dkg liszt
1 késhegynyi só
2 dl szódavíz
Olaj a sütéshez
Töltelékhez:
20 dkg főtt, pucolt szelídgesztenye
1 dl tejszín
0,5 dl rum
10 dkg cukor
Csokoládé öntethez:
10 dkg 70%-os étcsokoládé
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
Egy tűzálló edénybe 2 dl vizet öntünk és a sütő aljába helyezzük.
A gesztenyéket kereszt alakban bevagdossuk, tepsiben tesszük és 170 fokon 35 percig sütjük.
Amikor a gesztenyék megsültek és kihűltek annyira, hogy a kezünk is bírja a meleget, megpucoljuk őket, külső és belső héját eltávolítjuk. Összedaraboljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
A palacsinta tésztához a hozzávalókat csomómentesen összekeverjük tejszín sűrűségűre, majd enyhén olajozott palacsintasütőben kisütjük.
Az öntethez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejszínt felforrósítjuk és az olvadt csokoládéhoz keverjük. Hűlni hagyjuk.
A gesztenyetölteléket botmixerrel összekeverjük. A palacsintákat egymásra helyezzük, egy-egy réteg gesztenyekrémmel, majd a kész tornyot a csokoládészósz felével leöntjük.
Tortaként szeleteljük, és tálaláskor minden szelethez plusz öntetet kínálunk.
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.