Megjelent a HVG Gasztro rovatában
Szerző: Lukács Enikő
Az alap klasszikusokat, a képviselőfánkot és a profiterolt mindenki ismeri. Ezeknek és rokonaiknak az elkészítése sokkal könnyebb és olcsóbb annál, mint gondolnánk, amikor jó pénzeket perkálunk értük valamelyik menő kávéházban, cukrászdában.
A tészta elnevezése onnan ered, hogy a hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd pár percig intenzíven keverjük. Innentől már formázható, majd süthető tésztát kapunk. Kezdőknek pepecselősnek tűnhetnek az elkészítés további fázisai, a látszat azonban csal,hamar felsőbb osztályba léphetnek tudományukkal. Haladók csípőből átállhatnak a gyártásra. Ráadásul az égetett tészták sütés után nagyon jól viselik a fagyasztást. Bespájzolhatjuk őket, csak töltés előtt szobahőmérsékleten fel kell engedni, vagy a meleg sütőben pár perc alatt átmelegíteni.
Tegyünk egy próbát, érdemes. Már amennyiben nem bánjuk, ha viharos gyorsasággal tünteti majd el a hálás közönség produktumainkat. Az alábbi recepteknél mindegyik édes tészta egyazon alapreceptből indul – ennek alapján a megszokott képviselő fánkot vagy profiterolt is meg tudjuk csinálni –, csak a formázásuk és töltelékük különbözik egymástól.
Chouquettes (cukorral szórt fánk)
A chouquette (sukett), apró, töltelék nélküli képviselőfánk vagy profiterol, cukorral és díszítő- vagy jégcukorral megszórva. Franciaország elfeledett retro édessége, mely manapság ismét kezd nagy népszerűségnek örvendeni.
Hozzávalók 25-30 darabhoz
1,25 dl tej
1,25 dl víz
1 csipet só
2 ek. cukor
100 g vaj
140 g liszt
3 db tojás
Díszítéshez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál kristálycukor+ még egy kevés
jégcukor (vagy kockacukor nagyobb darabokra törve)
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet és a vizet a vajjal, a két evőkanál cukorral és a csipet sóval forraljuk fel. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk két percig hűlni. A tojásokat egyenként keverjük a tésztához.
A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba (1 cm átmérőjű, sima nyomócsővel) vagy egy mélyhűtő zacskóba, amelynek egyik sarkát levágtuk, hogy egy kb. 1 cm átmérőjű lyukat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe formázzunk, egymástól kényelmes távolságra 2 cm átmérőjű halmocskákat. A tojássárgáját keverjük össze egy evőkanál cukorral, és ecsettel kenjük meg a tésztakupacok felületét, majd szórjuk mindegyikre fél mokkáskanál kristálycukrot. Végül jégcukorral vagy az apróbb darabokra tört kockacukorral hintjük meg. Süssük 20-25 percen keresztül, míg arany barnára sül. Frissen tálaljuk.
(Szerdán: Falatnyi Paris-Brest)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.