HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.21. 06:00 Gastronomica

Macaroni cheese - azaz sajtos tészta

Az angolszász területek nagy kedvence ez az igen egyszerű, de mégis szofisztikált sajtos tészta. Itthon a fiaim imádják a tésztákat, de sajnos a sajtot nem nagyon kedvelik, kivéve a Karaván sajtot – nem tehetek róla, sajtügyben teljesen eltér az ízlésünk (remélem, kinövik). Igen nehezen tudok sajtot csempészni az étrendjükbe, de ezzel a tésztával észre sem veszik, csak a finom krémes besamelt érzik a tészta körül.
Van, hogy egyszerű egytálételként, máskor köretként készítem, olaszos, szaftos ételekhez, pl. legutóbb mascarponés paradicsomos csirkéhez (ennek a receptjét is leírom majd a napokban, mert nagyon finom az ízei egyszerűségével). Nagyon fontos az elkészítésnél, hogy frissen kell tálalni, mert akkor dominál a finom krémes jellege. Ha már áll egy kicsit, a tészta magába szívja a besameles sajtos krémet és elveszíti krémességét. A recept cheddar és parmezán sajtot ír az elkészítéshez. Valahol gruyère sajtot is tesznek bele. Sajnos nálunk nem ezek a legelterjedtebb sajtok. Lehet módosítani a felhasznált sajtok fajtáját valamilyen másikra, csak jellegzetes íze legyen. Akár, Márványsajt jelegű sajttal is lehet próbálkozni. A Parmezán sajtot ne hagyjuk el, nagyon finom ízt ad az ételnek. Gordon Ramsay által készített macaroni cheese már kifejezetten luxuskivitelű, de mi maradjunk az egyszerűbbnél.

Macaroni cheese - azaz sajtos tészta (5 fő részére)


Hozzávalók
50 g bagett, apró darabokra tépdesve
2 ek. vaj + 1 ek. olvasztott vaj
350 g rövid macaroni tészta vagy valamilyen más rövidebb tészta
1 gerezd fokhagyma
1 tk. dijoni mustár
3 ek. liszt
½ l tej
250g reszelt cheddar vagy gruyère, vagy valamilyen jellegzetes ízű kemény sajt
50g reszelt parmezán
Só, bors

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, szórjuk rá az apróra tépdesett bagett darabkákat, az egy evőkanálnyi olvasztott vajat csöpögtessük rá és sózzuk, borsozzuk. Süssük ropogósra kb. 6 percen keresztül.

A tésztát 2 perccel rövidebb ideig főzzük, mint a csomagoláson feltüntetett ajánlott főzési idő.
A maradék vajat egy lábasban olvasszuk fel, reszeljük bele a fokhagymagerezdet, adjuk hozzá a mustárt 1 percig pároljuk majd szórjuk bele a lisztet és keverjük tovább. A tejet fokozatos kevergetés mellett öntsük a liszthez és sűrűsödésig keverjük. Egy csomómentes besamelt kell kapnunk, ekkor vegyük le a tűzről és szórjuk bele a reszelt sajtokat. A parmezán sajtnak a felét hagyjuk meg.

A félig főtt tésztát keverjük össze a sajtos besamellel, majd egy kivajazott hőálló tálba öntsük át. Szórjuk a tetejére a bagett morzsákat és a maradék parmezánnal szórjuk meg. 20 percig süssük. Igen mutatós, ha egyszemélyes kis cserépedényekben készítjük el (a fiaim nagyon boldogok vele). 

 

A következő bejegyzés, holnap január 22-én jelenik meg, címe: Pollo alla cacciatore

 

www.gastronomica.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia sajt makaróni parmezán besamel gastronomica macaroni


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr741684578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása