HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.24. 09:00 Gastronomica

Ricotta sajtos cheesecake málnával

A klasszikus cheesecake "sajttortára" való fordítása igen bizarrul hangzik, valószínűleg ezért is az angol elnevezéssel vált ismertté és népszerűvé itthon. A recept egy keksz morzsa alapon sült édes tojásos sajtkrém, melyet gyümölccsel vagy akár csokoládéval is ízesíthetünk. A legfontosabb összetevője a natúr krémsajt, melynek múltja egy Észak Amerikai tejesemberhez köthető, aki egy francia sajtot igyekezett elkészíteni, és próbálkozásának eredménye lett egy éretlen, friss, natúr sajtkrém, mely később Philadelphia néven vált ismertté.
Az alábbi receptben ricottát használok a Philadelphia sajtkrém helyett. A ricotta sajt, olyan, mint a túró, csak krémesebb és kevésbé morzsás állagú. Lehet házilag is készíteni. Chili&Vaníliától olvastam egy készítési módot egy régebbi bejegyzésében, az sem tűnik túl komplikáltnak, sőt!

Ricotta sajtos cheesecake málnával

Hozzávalók

12 db teljes kiőrlésű keksz (Győri édes zabfalatok)
50 g vaj
1 ek. méz
500 g ricotta sajt
3 tojás
175 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 tk. vanília kivonat vagy egy rúd vanília
200 g tejföl
300g málna

 

A sütőt kapcsoljuk be 160˚C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat).

Egy 24 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma aljára helyezzünk egy sütőpapír darabot, és így kapcsoljuk rá a forma oldalát. Vágjunk a forma magasságával megegyező szélességű sütőpapírcsíkokat, és a forma oldalát ezzel tapasszuk be – előtte olajozzuk be, hogy a papírszalag odatapadjon.

A kekszeket aprítógépben vagy egy zacskóban nyújtófa vagy klopfoló segítségével törjük apró morzsára. Keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egyenletes rétegben a tortaforma aljába.

A ricottát tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a mézet, a tojásokat, a cukrot, a citrom reszelt héját, a vanília kivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait és a tejfölt. Egy sima, folyós állagú szószt kapunk. Ezt öntsük a kekszmorzsa alapra, tegyük a sütőbe és süssük körülbelül egy órán keresztül. 40 perc elteltével nézzük meg. Akkor sült meg a sütemény, ha a krém megszilárdult.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe még egy éjszakára, de minimum 5 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A friss vagy a felengedett fagyasztott málnát tálaláskor öntsük a sütemény tetejére, és hintsük meg porcukorral.
 

Következő bejegyzés csütörtökön, március 25-én jelenik meg, címe: Gorgonzolás kagylótészta

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia sajt ricotta málna cheesecake gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr41862593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása