A rugelach egy zsidó sütemény, melynek fogyasztása Hanukakor és Savuotkor jellemző. Észak-Amerikában nagyon elterjedt édesség, gyakran fogyasztják egy csésze kávé mellé, vagy akár csak magában.
A rugelach szó eredete a jiddisből származik, és jelentése lehet kis csavart vagy kis sarok. Eredetét sokan Lengyelországba helyezik, de vannak, akik Bécsből származtatják ezt a finomságot.
Sokféle töltelékkel készítik, főleg magok, aszalt gyümölcsök és/vagy lekvárok egyvelegéből készül.
Mogyorós-kakaós rugelach
Hozzávalók 32 kisebb sütihez
200 g vaj
200 g krémsajt (Philadelfia-t használtam)
2 ek. cukor
150 g liszt
1 csipet só
100 g törökmogyoró, (finomra vágva, de nem darálva)
50 g barna cukor
4 ek. keserű kakaópor
2 tk. őrölt fahéj
25 g vaj
1 tojás fehérje
Kristálycukor
A lágy vajat és a krémsajtot keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a cukrot, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és robotgéppel vagy kézzel addig keverjük, míg a tészta összeáll. Csavarjuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni.
A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
A mogyorót, a barna cukrot, a kakaóport és a fahéjat keverjük össze agy tálba.
A tésztát osszuk két részre, és az egyik felet tegyük vissza a hűtőbe.
A másik felet, lisztezett felületen 25cm átmérőjű kör alakú lemezre nyújtsuk. A felületét olvasztott vajjal kenjük meg, majd a kakaós mogyoró felével egyenletesen szórjuk meg. Folpackkal terítsük le, és nyújtófa segítségével finoman nyomkodjuk bele a tölteléket a tésztába.
Vágjuk 16 cikkelyre (pizza vágóval a legegyszerűbb) és a szélesebb oldaláról indulva tekerjük fel.
Enyhén olajozott sütőpapírra helyezzük a mini kifliket, és felvert tojásfehérjével kenjük meg a tetejüket, majd kristálycukorral szórjuk meg.
A tészta másik felével ugyan így járjunk el.
Süssük 20-30 percen keresztül, míg aranybarnára sülnek.
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.