HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.06.18. 11:35 Gastronomica

Tárkonyos nagyon finom csirke

Nagyon szeretem a tárkony ízét. A tárkony valójában egy nagyon gyorsan terjedő és igen nehezen kipusztítható fűszernövény. Tulajdonságai megegyeznek a gazéval, mert nem lehet kiirtani, és igen agresszívan terjeszkedik. Ha ültetni szeretnénk tárkonyt, érdemes cserépbe ültetni, mert onnét nem tud tovaterjedni. Télen kint lehet hagyni, mert annak ellenére, hogy elszárad a növény föld felszíne fölötti része, átvészeli a hideget, és tavasszal újra hajtani kezd. Szerencsére nagyon igénytelen, még a szárazságot és a meleget is nagyon jól tűri. Az alábbi recept egy francia recept. Eredetileg crème frâiche-t ír a recept, de ezt nem tudtam beszerezni, ezért tejföl-tejszín keverékével helyettesítettem. Ugy is finom, ha nem rakunk bele se tejfölt, se tejszínt keveréket, de akkor egyszerre kell belerakni az összes tárkonyt.

Tárkonyos nagyon finom csirke

Hozzávalók 4 fő részére

4 csirkecomb
250 ml fehér bor
10 szál kb. 15 cm hosszú friss tárkony
2 ek. tejföl
2 ek. tejszín
Olívaolaj
A sütőt kapcsoljuk be 200˚C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
Egy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 ek. olajat, és egyenként süssük elő a besózott csirkecombokat, míg megpirul mindkét oldaluk.
Tegyük át a combokat egy sütőedénybe, és toljuk be a sütőbe.
A serpenyőből öntsük ki a felesleges olajat, és öntsük hozzá a bort. Forraljuk fel, és közben kevergessük, hogy a letapadt sült finomságok felszabaduljanak. Ezután öntsük a csirkéhez, és rakjunk még hozzá 4 szál tárkonyt.
Süssük puhára.
A csirkecombokat vegyük ki a sütőedényből, és takarjuk le fóliával.
A sütőedényben lévő folyadékot öntsük egy kisebb edénybe és keverjük hozzá a tejfölt, tejszínt, a megmaradt tárkonyszárakról a leveleket, és borsozzuk, sózzuk. Ezt a kész szószt öntsük a csirkére, újkrumplival tálaljuk.

www.gastronomica.hu


képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával


 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke bor gasztronómia tejszín tejföl tárkony gastronomica creme fraiche


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr712090466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása