HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.07.06. 07:40 Gastronomica

Itt a málna!

Az idei eper szezonra már nem is nagyon emlékszünk, olyan kurta volt. Most viszont elkezdődött a málna. Állítólag a málna sem hozza ezen a nyáron a legjobb formáját, kevesebb fog teremni, mint szokott, de legalább lesz ill. van íze, zamata. Az első rekesz málnánkat pillanatok alatt elfogyasztottuk, melyet egy Rétsághoz közeli ültetvényről vásároltunk. Gyönyörűek és nagyon finomak voltak. Az elmúlt napokban megérkezett a következő adag. Ebből már maradt egy adag, ami nem fogyott el rögtön a tálcáról, viszont azonnali fogyasztást kívánt, hogy szépségét megőrizze.
Az alábbi recept, egy édes, elősütött tésztából, vaníliakrémből és a gyümölcsből áll, Pierre Hermé francia cukrász receptje alapján.

Málna torta vanília krémmel

Tészta

Hozzávalók:
1/4 vanília rúd
150 g vaj
95 g cukor
250 g liszt
2 csipet só
1 tojás
30 g darált mandula

A lágy vajat keverjük habosra robotgép segítségével, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát (1 zacskó vaníliás cukorral helyettesíthetjük a rudat), majd a tojást és keverjük össze alaposan. Ezután öntsük bele kis adagokba a lisztet, a sót és a mandulát. Ilyenkor a tészta még ragadós, de formáljunk belőle egy labdát, tekerjük folpack fóliába és tegyük a hűtőbe egy rövid időre. Vegyük ki a hűtőből és tegyük két fólia közé a gömbőcöt, és nyújtsuk ki alacsony peremű tortaforma méretére, amiben majd később megsütjük a sütit, és tegyük megint a hűtőbe hűlni minimum fél órára.
Ezután helyezzük el a tésztát a kivajazott formába. (A hideg tésztával úgy is kibélelhetjük a formánkat, hogy a sütőformát a tésztára helyezzük, késsel körbevágjuk, és a forma aljába tesszük a kivágott tészta korongot. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a sütőedény belső oldalát „kitapétázzuk” vele. A tésztákat a találkozási pontoknál összenyomkodjuk, hogy ne legyen közöttük rés.)
Ismét tegyük a hűtőbe fél órára, vagy mélyhűtőbe 15 percre.

A sütőt közben melegítsük elő 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A tésztát vakon süssük elő.

Cukrász krém:

Hozzávalók:
¼ l tej
25 g étkezési keményítő
60 g cukor
3 tojás sárgája
25 g vaj
1 vanília rúd

A tejet öntsük egy lábosba, a vanília rudat vágjuk ketté, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat. Adjuk a tejhez a rúddal együtt. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről azonnal, amikor már forrni kezd.
Közben egy tálkában keverjük össze az étkezési keményítőt a cukorral, és öntsünk hozzá épp annyi, még hideg tejet a lábasból, hogy csomómentesre ki tudjuk keverni. Adjuk hozzá a tojás sárgákat is, és ezzel is nagyon alaposan keverjük el.

A tűzről levett tejből vegyük ki a vanília rudat, és vékony sugárban, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tojásos keveréket. Rakjuk vissza a tűzre, és tovább keverjük sűrűsödésig. (Nem szabad forrásig melegíteni, mert a tojás összeugrik!). Ezután tegyük jeges, hideg vízbe hűlni. Miután lehűlt a krém, keverjük hozzá a vajat.

A kész krémet kanalazzuk a tésztára, és a málnákat rendezzük el a tetején. Amennyiben még szebbé szeretnénk a tortánkat enni, önstünk rá piros tortabevonó zselét vagy készíthetünk rá egy csillogó mázat málnaléból, befőző cukorral és egy kevés citromlével. (125 g eper, 100 g befőzőcukor, 1 tk. citromlé – A málnát botmixerrel pürésítsük, szürjük át egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnalábe. Öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és forraljuk 2 percig. Szedjük le habját, hagyjuk kihűlni, majd ezzel a mázzal kenjük be a tortán lévő málna szemeket. Szép csillogó felületet kapunk!

(A máz a hűtőben sokáig eláll, ha besűrűsödött hígítsuk egy kis vízzel.)

A tortát tálalhatjuk azonnal, akkor még ropogósabb a tészta, vagy hagyjuk állni egy órát, és ekkor már puhább lesz a tészta.

 

www.gastronomica.hu

képek: külföldi gasztronómiai oldalak képeinek felhasználásával

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs nyár torta édesség gasztronómia málna desszert vaníliakrém gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr172130659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása