A francia gasztronómiában a galette lapos, kerek sült süteményt jelent. Vannak különböző híres galettek, mint a Galette des Rois (egy papírkoronával díszítette mandulás, marcipános kerek sütemény), vagy a Galette bretonne, ami jellemzően egy sós töltelékű palacsinta.
Az alábbi szilvás galette recept, azon kívül, hogy nagyon finom, roppant egyszerű, és gyors (pihentetni ugyan kell, meg sütni is) az elkészítése! Először a tésztát kell összeállítani, mely maximum 10 percet vesz igénybe. Miközben pihen a tészta a hűtőben, a tölteléket készítjük el, ami még 5 perc, majd megsütjük, ami ugyan időigényesebb, de azt a sütő végzi helyettünk (40 perc).
Végeredményként egy nagyon mutatós, kerek, kellemesen édeskés/savanykás, lapos sütit kapunk, mely látványnak is szép!
Szilva helyett őszibarackkal is készülhet, és a liszt egy részét őrölt mandulával is helyettesíthetjük.
Szilvás galette
Hozzávalók 4 fő részére
Tésztához:
160 g liszt
110 g vaj
1 tk. cukor
1 csipet só
3 ek. jéghideg víz
Tojás
Barna cukor
Töltelékhez:
6 db szilva
½ citrom reszelt héja
2 ek. cukor
1 ek. liszt
¼ tk. őrölt fahéj
¼ tk. őrölt szegfűszeg
A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgép segítségével morzsás állagúra keverjük. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozzuk össze.) Öntsük a morzsát egy tálba, és adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjuk össze és formáljunk a tésztából egy lapos kerek korongot, csomagoljuk folpack fóliába, és tegyük a hűtőbe fél órára.
Közben a szilvát magozzuk ki, és vágjuk cikkelyekre. Tegyük egy tálba, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a lisztet is, és keverjük össze.
A sütőt melegítsük elő 190˚C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat).
Fél óra leteltével vegyük ki a tészta korongot a hűtőből, hagyjuk pár percig átmelegedni, majd nyújtsuk addig, míg egy kb. 30 cm átmérőjű kerek lapot kapunk. (Mindezt érdemes lisztezett felületen, vagy két folpack fólia között végezni, hogy nem ragadjon a tészta a deszkára.)
Egy méretes sütőpapírt szórjunk meg liszttel és egy kevés barna cukorral. Erre helyezzük át a tészta lapunkat.
A fűszerezett szilva cikkelyeket, héjukkal lefelé, helyezzük a kerek lap közepére, úgy, hogy a szélén, körben, hagyjunk egy 2-2,5 cm széles szabad sávot.
Ezt a sávot hajtogassuk a szilva töltelékre körkörösen. Az illeszkedéseknél a tésztát nyomkodjuk össze, majd tojással kenjük be, és szórjuk meg az egész süteményt még egy kanál barna cukorral.
Süssük kb. 40 percig.
Melegen, hidegen egyaránt finom!
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.