Az alábbi receptet egy őszi Elle á table magazinban olvastam. A flan elvileg egy sült vaníliás tejsodó. Ebben a receptben párolt sütőtök teszi még izgalmasabbá az ízét, kiegészítve egy kis fahéjjal és őrölt kardamonnal, valamint almakockákkal, melyek egy kis savanyúságot adnak a sütinek.
Almás sütötök flan
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
3 tojás
60 g cukor
1,5 dl tej
1 db nagyobb, savanykás alma
100 g liszt
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. fahéj
1 csipet frissen őrölt kardamon
1-2 ek. barna nádcukor
Egy csipet só
A sütőt melegítsük elő 150 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat).
A sütőtököt hámozzuk meg, és távolítsuk el a magjait és a közötte lévő szálakat. Vágjuk kockákra, és vízgőz fölött pároljuk puhára (pároló betéttel) 15-20 perc alatt. Amikor megpuhult, öntsük át egy nagyobb szűrőbe, és egy evőkanál domború felével nyomkodjuk meg, hogy az összes felesleges víz eltávozzon. Hagyjuk hűlni.
Egy tálba öntsük bele a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, adjuk hozzá a tejet és a tojásokat, majd keverjük össze. A kihűlt sütőtök masszát is keverjük hozzá, majd az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (a tortaforma aljára szorítsunk egy darab papírt, a forma oldalát meg vajazzuk ki). Hámozzuk meg az almát, vágjuk kockákra és szórjuk egyenletesen a sütőtök tészta tetejére. Szórjuk meg 1-2 kanál barna nádcukorral, és tegyük a sütőbe kb. 50 percre (szúrópróbáig).
Tálaláskor meghinthetjük még egy kevés fahéjjal vagy/és frissen őrölt kardamon maggal.
Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
betabeta 2010.10.27. 21:45:22
Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.11.16. 11:08:45