HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.01.28. 14:55 Gastronomica

Francia vékony almatorta

Megjelent a HVG Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.

Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán  újra elkezdhetünk halmozni.

Francia vékony almatorta


270 g leveles tészta (fagyasztott vagy hűtött állapotban, nagyobb élelmiszerboltokban készen kapható)
2 db nagy alma
1 citrom leve
25 g vaj
1 vaníliarúd
3 evőkanál kristálycukor
3 nagy evőkanál baracklekvár

A tésztát nyújtsuk ki, és egy nagy lapostányér nagyságú korongot vágjunk ki belőle. Helyezzük a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, és negyedeljük, majd vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy nagy tálba. Öntsük hozzá a citrom levét és a vaníliarúd kikapart magjait. Alaposan keverjük össze, hogy a citrom és a vaníliamagok mindenhol érjék az almákat. Rakosgassuk az almaszeleteket a tésztára, úgy, hogy két centiméteres sávon a tészta szélét hagyjuk szabadon. Hintsük meg a cukorral, és helyezzük a tetejére a vaníliarudat. 220 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, míg a tészta ropogóssá sül. A baracklekvárt melegítsük fel, kenjük be vele a torta tetejét. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal, vagy lágy tejszínhabbal, tejföllel.

(Folytatás hétfőn)

Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: francia gasztronómia vékony almatorta gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr382620016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása