Megjelent a HVG Gasztro rovatában
Szerző: Lukács Enikő
Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.
Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán újra elkezdhetünk halmozni.
Alma chutney
¾ kg alma
270 g világos nádcukor
250 g mazsola
2 közepes hagyma
1,5 teáskanál mustármag
1 teáskanál reszelt gyömbér
350 ml almaecet
Az almákat hámozzuk meg, és a magházat távolítsuk el. Minden hozzávalót tegyünk egy lábasba, forraljuk fel közepes lángon, főzzük alacsony lángon 30-40 percig, gyakran kevergessük, míg ragadós nem lesz. Tiszta üvegekbe tegyük el, hűtőben tároljuk. Hideg sült húsokhoz kínáljuk.
Ugrás a HVG Gasztro rovatban megjelent cikkre
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Cikória 2011.02.05. 09:55:19