HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2011.07.18. 08:17 Gastronomica

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Fesztiválokon és vízparti nyaraláskor úgy esszük a lángost, mintha kötelező lenne, de eszünkbe se jut otthon nekiállni. Pedig nem nagy művészet elkészíteni, próbáld ki, aztán fogadd a bókokat, hogy mennyivel jobb a te lángosod, mint a strandbüfésé!

Ha már túl vagy egy hét fogyókúrás kaján, és eleged van a salátákból, akkor itt az ideje, hogy rávesd magad gyerekkorod nagy kedvencére, a lángosra. Az olajban sült lángos egyáltalán nem tartozik a fitneszedzők által ajánlott kaják közé, de néha érdemes érte megszegni a fogyókúrás fogadalmakat. Persze csak egy jó lángos ér annyit, hogy másfél órát izzadj érte a futópadon, ezért ha biztosra akarsz menni, készítsd el te! Mellé egy üveg hideg sör, és garantált, hogy a pasidat leveszed a lábáról.

Elkészítése nem ördöngösség, főleg ha van dagasztókaros robotgéped, esetleg kenyérsütőd, ami elvégzi helyetted a dagasztás-kelesztés műveletét. Utána már csak szaggatnod és sütnöd kell. Ha a pénztárcád megengedi, használj a sütéshez szőlőmagolajat, ami egészségesebb (meg jóval drágább), mint a napraforgóolaj, magasabb a hőtűrése, és sütéskor nem lesz tőle annyira büdös. Próbálkozhatsz pálmazsírral is, hasonló előnyei vannak, mint a szőlőmagolajnak, de olcsóbban megúszhatod.

Tipp: Érdemes kísérletezned azzal, melyik lángostészta válik be neked leginkább. A liszt egy részét helyettesítheted főtt burgonyával, esetleg lazíthatod a tésztát kefirrel vagy tejföllel is. Vannak, akik zacskóban kelesztik, majd egy héten át a hűtőben tartják a tésztát, és alkalmanként egy-egy adagot sütnek ki belőle. A kész lángost még sokféleképpen lehet ízesíteni: a fokhagymagerezddel bedörzsölt, sós lángostól a legelterjedtebb sajtos-tejfölösön át a borsos párolt káposztával megtöltött, majd félbehajtott és úgy kisütött lángosig terjed a skála.


Az alap lángosrecept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1,5 teáskanál só
2 dkg élesztő
1+2 dl langyos víz vagy tej
1 teáskanál cukor
olaj a sütéshez

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!Futtasd fel az élesztőt: 1 dl langyos tejet keverj össze a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és keverj bele 1 evőkanál lisztet. Tedd langyos helyre, és takard le.
A lisztet a sóval szitáld bele egy nagy tálba, mélyíts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel keverd, miközben apránként hozzáadod a maradék folyadékot. Addig dagaszd, míg hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Hintsd meg kevés liszttel, takard le, és hagyd kelni meleg helyen a duplájára (kb. 45–60 perc).
Ezután olajos kézzel formázz kis gömböket a tésztából, helyezd őket egymás mellé lisztezett felületen, megint takard le, és hagyd 20 percig még egyszer megkelni.
Egy nagy edénybe önts bőségesen olajat, forrósítsd fel, majd a gombócokat olajos kézzel húzd szét lángos formájúra. Süsd ropogósra mindkét oldalukat. Csöpögtesd le a felesleges olajat a lángosokról papírtörölközőn, és kínáld forrón, fokhagymával, sajttal, tejföllel, sóval.


Burgonyás lángos

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez


Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.


A zacskós kefíres, az igény szerint sütésre kész

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!Hozzávalók:

1 kg finomliszt
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
3 pohár kefir
3 tojás
olaj a sütéshez

Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, keverd bele a sót, majd mélyíts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a kefirt. Kézzel vagy robotgéppel dolgozd össze, míg hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Kiolajozott zacskóba tedd át a tésztát, és hűtőben tárold.
Amikor megkívánod a lángost, előveszel belőle annyit, amennyire szükség van, és forró, bő olajban készre sütöd. Egy hétig tarthatod a hűtőben a nyers lángostésztát.


A Sülvefőve séf és a lángos

Harmath Csaba


Finom dolog a lángos, de szerintem nem kellene nagyon sztárolni: van még hasonló tésztából készült étel más népek konyhájában is. Mondjuk a vízben oldott fokhagymával ízesített natúr változat tényleg egyedinek mondható (...így használni a fokhagymát még sehol sem láttam!), de ma már komplett pizzafeltétet is lehet rá kérni a legtöbb lángososnál. És tegyük hozzá, nem könnyedségéről híres az a tészta, amit legtöbbjük árul, általában jól megszívja magát olajjal. Nehéz ez a pálya! Ha lángost készítek, mindig Mamikám receptjét veszem elő, általában bableves mellé esszük, de mami pizzaalapnak is használja ezt a tésztát. Ropogós, isteni, a receptért kattints ide!

1 komment

Címkék: lángos recept gasztronómia gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr583076021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eneska · http://kerdesek.hu/ 2011.07.18. 14:41:05

sajnos még mindig úgy érzem, hogy a TEPSIS lángos nyerte el örökre a szívemet..!
süti beállítások módosítása