HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2009.12.28. 06:00 Gastronomica

Eperhab torta

Három éve december 27-re voltam kiírva Áron nevű fiammal. A szülész doktornőm annyit kért tőlem, hogy próbáljam meg ne 24-én megszülni a gyereket; ha nem muszáj december 24-én ő nem vezetne szülést. Akkor még nem gondoltam arra, hogy nemcsak a doktornőre kellene tekintettel lennem, hanem magunkra is, mert december 24-én szülinapot ünnepelni komoly kihívás. Persze a gyerek 24-én jött, így minden évben a Karácsony mellett szülinapozunk is. Fiam kedvence az epertorta, így két tekercs bejgli sütése mellé beszorítottam az epertortát is. A receptet Lajos Maritól tanultam, aki Eperhab-charlotte néven készítette el. Az én verzióm egy egyszerűsített és gyorsított verzió. Ő babapiskóta alapot készít, sőt a charlotte süteményeknek megfelelően egy babapiskóta palánkot is készít a tortaforma oldalához állítva, majd erre önti az eperhabot. Gyönyörűen néz ki, de nagyon macerás. Az alábbi verzió elkészítésének ideje jelentősen lerövidül palánkkészítés elhagyásával. A torta oldalát, lehet esetleg vágott, sózatlan pisztáciával (a piacokon a magosoknál kimérve kapható) vagy pirított, szeletelt mandulával megszórni.

 

 Eperhab torta

Ibi féle 7 perces piskóta:


2 db. egész tojás
2 ek. porcukor
2 ek. liszt
1 tk. sütőpor

 

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 5 fokozat).

Az egész tojásokat a porcukorral keverjük habosra. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan forgassuk össze. 24 cm átmérőjű kerek kapcsos tortaformát alul béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki és öntsük bele a tésztát. Majd 10 perc alatt süssük készre.


Eperhab:

80 dkg eper
20 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 db. citrom leve
1 tasak zselatin (6 lap- dr. Oetker)
5 dl tejszín
1 tasak piros tortabevonó zselé


Az epret szétválogatjuk és a legszebb darabokat félretesszük a kész torta díszítéséhez. A maradékot mosás után alaposan lecsöpögtetjük. Egy tálba tesszük, rászórjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot és hozzáöntjük a citrom levét, majd pépesítjük.

A zselatin lapokat beáztatjuk hideg vízben

A jéghideg tejszínt kemény habbá verjük.

Egy edénybe ½ dl vizet melegítünk és a megpuhult, lecsöpögtetett zselatinlapokat folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Majd levesszük a tűzről. Az eper pépből egy kanálnyit gyors mozdulatokkal a zselatinhoz keverünk, majd még egy kanálnyi péppel is így járunk el, és még eggyel. Végül az epres zselatint az eperturmixhoz öntjük, és nagyon alaposan összekeverjük.

A kész tejszínhabhoz apránként hozzáadjuk az epres mixtúrát és óvatosan összekeverjük.

A kihűlt piskótalapot leválasztjuk a sütőpapírról majd visszahelyezzük a sütőpapíros tortaformába. A tortakarika oldalát enyhén bevajazzuk és a forma oldalmagasságánál két ujjnyival szélesebb papírcsíkokat vágunk sütőpapírból és körbe kibéleljük vele a tortaformát.
Ebbe öntjük bele az epres habot majd lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt megdermed a zselatin és egy kellemesen szeletelhető állagú krémet kapunk. Felszolgálás előtt pár órával kidíszítjük a torta tetejét a félbe vágott, megmaradt eperrel. A tortabevonó zselét a csomagoláson feltüntetetteknek megfelelően elkészítjük és nem melegen a torta tetejére öntjük. (A tortabevonási fázis kihagyható, így nem lesz olyan esztétikus a torta, de az élvezeti értékből nem von le semmit. Fiam születésnapjára az idő szűkössége miatt a tortabevonást elhagytam.)

Ezzel egy szép, áttetsző, piros zselé réteget kapunk. Visszatesszük min.1 órára a hűtőbe.
Tálaláskor a tortakarikát leemeljük, egy széles kés segítségével, amit a sütőpapír és a piskóta közé illesztünk, tányérra helyezzük a tortát és az oldaláról leszedjük a sütőpapír csíkokat.

www.gastronomica.hu

Szólj hozzá!

Címkék: torta gasztronómia eper sütemény sütés eperhab


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr781623836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása