Erre a receptre a nagy múlttal rendelkező, sajnos mára már megszűnt amerikai Gourmet Magazine-ban találtam rá. A receptben benne vannak azok az összetevők, melyeket külön-külön és főleg együttesen nagyon szeretek: fokhagyma-szójaszósz-szezámolaj. Ennek a három alapanyagnak már az illata is fantasztikus. (Nem bírtam ki, és fokoztam az ízhatást egy darabka friss gyömbérrel is!)
Nem vagyok egy nagy tofu felhasználó, ritkán szoktam szójakészítményből ételt készíteni, de ezt ki kellett próbálnom. Nem csalódtam! A teljesen semleges ízű tofunak jót tett ez az erőteljes íz kombináció. Jó volt a textúrája szájban is. Fontos, hogy a tofut nem szabad forralni, csak gyöngyöző vízben átmelegíteni, és melegen tartani.
Az étel elkészítése maximum 20 percet vesz igénybe!
Meleg tofu szójás fokhagymaszószban
Hozzávalók 8 fő részére
500 g tofu (nem a silken fajta)
1 nagyobb fokhagymagerezd
¼ csésze újhagyma
2 tk. pirított szezámmag (mozsárban megtörve vagy késsel még apróbbra vágva)
3 ek. szójaszósz
1 ek. szezámolaj
1 tk. chili paprika pehely (az eredeti recept koreai szárított erős paprikát ír)
½ tk. cukor
A tofut öblítsük le vízzel, tegyük egy edénybe és öntsünk rá hideg vizet. Kis lángon melegítsük fel és gyöngyöző vízben tartsuk melegen.
Közben készítsük el a szószt.
A fokhagymát fokagymanyomóval pürésítsük, és tegyük egy tálba, (most reszeljük hozzá a friss gyömbért), az apróra vágott újhagymát és az összes többi hozzávalót szintén keverjük bele.
Felszolgáláskor, emeljük ki a tofut a vízből, törölgessük le róla a felesleges vízet. Helyezzük egy tálra, és kanalazzuk rá a szószt, majd melegen tálaljuk.
Előételként vagy rizzsel felszolgálva főételként lehet tálalni.
A következő bejegyzés holnap február 16-án, kedden jelenik meg, címe: Rokfortos céklasaláta cukkinivel
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.