HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.07.28. 14:01 Gastronomica

Gambas pil-pil azaz rákok fokhagymás chilis olajban

A minap budajenői barátaink hívtak meg minket vacsorára, és fergeteges finomságú menüvel vártak.

Hála a budajenői főzőiskolának, melyet két lelkes hölgy vezet, barátnőm megtanulta elkészíteni az előételnek felszolgált Gambas pil pil-t, amit eddig csak gyakori spanyolországi utazásaik alkalmával ehettek. Annak ellenére, hogy előételnek készült a pil-pil, barátaink nem sajnálták tőlünk a jó nagy adag, több mint egy kiló, nagy szemű rákot (4 fő részére), melyből elkészítették ezt a receptet. A férjem azóta is ennek az estének a csodáit emlegeti, és főleg a pil pil-t.
A gambas pil pil bő olívaolajban kisült nagy szemű rák, nagyon sok fokhagymával és petrezselyemmel, friss chili paprikával, néhány paradicsommal, és egy csipet fűszerpaprikával. Mindezt ropogós, friss kenyérrel ettük, azaz a finom, fűszeres olajat tunkolgattuk, miután a rákokat pillanatok alatt eltüntettük az olajból. Aki szereti a rákot, mindenképpen készítse el ezt a csodát! Nagyobb tisztított rákot fagyasztva is lehet kapni nagy élelmiszer boltokban. Vagy frissen, páncélostul is megvásárolhatjuk, de az hosszú percekig eltartó tisztítást, hámozást igényel, (de viszont a friss finomabb).
Állítólag a Metro áruházakban nagyon jó minőségű halakat, rákokat lehet kapni. A házigazdáink is itt szerezték be, majd pucolták meg.ű

Még tunkolni is kell: Gambas pil-pil azaz rákok fokhagymás chilis olajban

Hozzávalók:

30 db rák (30/40-es méret)
5 dl olívaolaj
20-25 gerezd fokhagyma
5 db chili paprika
Sok petrezselyem
Néhány koktélparadicsom
½ kk. fűszerpaprika


A friss rákokat alaposan tisztítsuk meg, pácéljukat távolítsuk el, fejtől szabaítsuk meg. A rákok hátán hosszanti irányban végigfutó bélcsatornát éles, hegyes késsel távilítsuk el úgy, hogy a bélcsatorna mentén rést vágunk, és így már könnyen ki tudjuk emelni a nemkívánt részt.


A temérdek mennyiségű fokhagymát vékonyam szeleteljük fel, a chili paprikát pedig karikázzuk fel.
Az olajat egy edényben hevítsük fel, adjuk hozzá a tisztított rákokat, és rövid ideig süssük. Ezután keverjük bele a fokhagymát, a chili paprikát, néhány félbe vágott koktélparadicsomot és sózzuk. Süssük még pár percig, majd szórjuk meg egy fél kávéskanál pirospaprikával, majd keverjük bele a petrezselymet is.

Melegen tálaljuk, sok tunkolásra kész friss kenyérrel!

 

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: rák gasztronómia fokhagyma pil pil chili garnéla előétel petrezselyem gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr392179597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása