HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.09.20. 08:30 Gastronomica

Ropogós csirke szezámos, petrezselymes morzsával

Az alábbi recept egy 80-as évek elején megjelent és akkor nagy népszerűségnek örvendő amerikai szakácskönyvből való: The Silver Palate Cookbook. A könyv szerzői Julee Rosso és Sheila Lukins, kezdetben New Yorkban nyitottak egy kis gurmand mini éttermet és ínyencboltot, mely nagyon hamar ismerté vált egész Manhattenben. Ez a népszerűség adta nekik az ötletet, hogy receptjeiket leírják, és könyv formájában kiadják.
Ebből a könyvből való az alábbi recept. Ezt az ételt is azért szeretem, mert egyszerű és gyors! Csak a sütés igényel hosszabb időt (30-45 perc attól függően a csirke melyik részét használjuk fel).

Ropogós csirke szezámos, petrezselymes morzsával

Hozzávalók 2-4 fő részére

2 db csirkecomb (alsó, felső részre vágva)
4 db csirkeszárny
1 db csirkemell négyfelé vágva
(A recept egy körülbelül 1kg-os feldarabolt csirkét ír.)

1,5 ek. provanszi fűszerkeverék
¾ csésze natúr joghurt vagy aludttej
¾ csésze zsemlemorzsa
¾ csésze pirított szezámmag
1 csésze apróra vágott petrezselyem (az eredeti recept 1/3 csészét ír)
6 ek. olvasztott vaj
olívaolaj
Só, bors

 

A csiredarabokat sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg a provanszi fűszerekkel. Tegyük egy nagy tálba, és öntsük rá a joghurtot/aludttejet. Hagyjuk a csirkéket a joghurtos/aludttejes pácban 2-3 órán keresztül (időközönként forgassuk meg őket).

A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra.

Egy tálba keverjük össze a zsemlemorzsát, a pirított szezámmagot és az apróra vágott petrezselymet, majd a csirkedarabokat hempergessük meg ebben a morzsás keverékben. Helyezzük sütőedénybe a húst egymás mellé, és a maradék morzsát szorjuk a csirkék tetejére. Sózzuk, borsozzuk, majd az olvasztott vajjal locsoljuk meg a tetejét.
Süssük 30-40 percen keresztül, időközönként csőpőgtessünk rá pár kanál olívaolajat.

Ezidő alatt a csirke átsül és a rajta lévő petrezselymes buda ropogósra sül.
Melegen tálaljuk!

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke morzsa gasztronómia petrezselyem szezámmag gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr362308906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása