Az alábbi recept egy 80-as évek elején megjelent és akkor nagy népszerűségnek örvendő amerikai szakácskönyvből való: The Silver Palate Cookbook. A könyv szerzői Julee Rosso és Sheila Lukins, kezdetben New Yorkban nyitottak egy kis gurmand mini éttermet és ínyencboltot, mely nagyon hamar ismerté vált egész Manhattenben. Ez a népszerűség adta nekik az ötletet, hogy receptjeiket leírják, és könyv formájában kiadják.
Ebből a könyvből való az alábbi recept. Ezt az ételt is azért szeretem, mert egyszerű és gyors! Csak a sütés igényel hosszabb időt (30-45 perc attól függően a csirke melyik részét használjuk fel).
Ropogós csirke szezámos, petrezselymes morzsával
Hozzávalók 2-4 fő részére
2 db csirkecomb (alsó, felső részre vágva)
4 db csirkeszárny
1 db csirkemell négyfelé vágva
(A recept egy körülbelül 1kg-os feldarabolt csirkét ír.)
1,5 ek. provanszi fűszerkeverék
¾ csésze natúr joghurt vagy aludttej
¾ csésze zsemlemorzsa
¾ csésze pirított szezámmag
1 csésze apróra vágott petrezselyem (az eredeti recept 1/3 csészét ír)
6 ek. olvasztott vaj
olívaolaj
Só, bors
A csiredarabokat sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg a provanszi fűszerekkel. Tegyük egy nagy tálba, és öntsük rá a joghurtot/aludttejet. Hagyjuk a csirkéket a joghurtos/aludttejes pácban 2-3 órán keresztül (időközönként forgassuk meg őket).
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra.
Egy tálba keverjük össze a zsemlemorzsát, a pirított szezámmagot és az apróra vágott petrezselymet, majd a csirkedarabokat hempergessük meg ebben a morzsás keverékben. Helyezzük sütőedénybe a húst egymás mellé, és a maradék morzsát szorjuk a csirkék tetejére. Sózzuk, borsozzuk, majd az olvasztott vajjal locsoljuk meg a tetejét.
Süssük 30-40 percen keresztül, időközönként csőpőgtessünk rá pár kanál olívaolajat.
Ezidő alatt a csirke átsül és a rajta lévő petrezselymes buda ropogósra sül.
Melegen tálaljuk!
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.