Az alábbi receptet Jamie Oliver, Ministry of food című könyvében olvastam. Szeretem azokat az ételeket, melyek a sütőben sülnek készre, mert általában jól átsülve az ízek jobban érvényesülnek, és persze a pörzsanyag (így hívják a megsült étel felületén keletkezett kellemes ízű, aranysárgás-barnás színű anyagot, mely növeli az étel élvezeti értékét) is még finomabbá teszi. Pláne ha sajtos!
A receptben Jamie Oliver crème frâche-t használ, én a kalóriában gazdagabb besamelt imádom, így ezzel készítem.
Csőben sült sajtos karfiol
Hozzávalók 4-6 fő részére
1 nagy karfiol
1 ek. rozmaring, lehetőleg friss 2 szál
4 db szardella filé
200 g reszelt sajt
Só, bors
Olivaolaj
4 szelet kenyér
1 szelet bacon vagy sonka
Besamel:
400 ml tej
50 g vaj
4 ek. liszt
Só, bors
Egy kevés szerecsendió
A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni sóval. A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, és adjuk a forrásban lévő vízhez, és főzzük majdnem puhára (aki ropogósabban szereti, rövidítse le a főzési időt).
Készítsük el a besamelt: egy lábasban olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet. Hagyjuk pirulni kevergetés közben egy rövid ideig, és folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá több adagban a tejet. Addig keverjük, míg csomómentes lesz a krémünk, és akkor adagoljuk hozzá a maradék tejet. Sűrűsödésig keverjük! Ezután keverjük hozzá a reszelt sajt felét (én Pannóniát és Msatdaamert találtam itthon, azt adtam hozzá).
Egy kés betétes konyhai robotgépbe öntsünk egy kis olivaolajat, kockázzuk bele a kenyérszeleteket, a kisebb darabokra vágott szalonnát vagy sonkát, a szardellákat és a rozmaring leveleket. Kapcsoljuk be a gépet, és hagyjuk, hogy vágja apróra a benne lévőket, míg durvább zsemlemorzsa nagyságúak nem lesznek.
A kész karfiolt szűrjük le és egy kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Öntsük rá a sajtos besamel szószt, majd szórjuk meg a tetejét a szalonnás, rozmaringos kenyérmorzsával. A maradék sajttal is hintsük meg, majd süssük körülbelül 45 percig, míg szép aranysárga-barna pörzsanyag keletkezik rajta! Melegen tálaljuk.
A következő bejegyzés holnap, március 17-én lesz, címe: Füstölt makréla pástétom
képek: gastronomica.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
osztrigafőző 2010.03.16. 23:03:16
Gastronomica · http://www.gastronomica.hu/ 2010.03.17. 10:55:17
vagy
www.gastronomica.hu/index.php?pg=fustolt_sonkas_pite