HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.03.16. 06:00 Gastronomica

Csőben sült sajtos karfiol

 

 Az alábbi receptet Jamie Oliver, Ministry of food című könyvében olvastam. Szeretem azokat az ételeket, melyek a sütőben sülnek készre, mert általában jól átsülve az ízek jobban érvényesülnek, és persze a pörzsanyag (így hívják a megsült étel felületén keletkezett kellemes ízű, aranysárgás-barnás színű anyagot, mely növeli az étel élvezeti értékét) is még finomabbá teszi. Pláne ha sajtos!
A receptben Jamie Oliver crème frâche-t használ, én a kalóriában gazdagabb besamelt imádom, így ezzel készítem.

 

Csőben sült sajtos karfiol

Hozzávalók 4-6 fő részére

1 nagy karfiol
1 ek. rozmaring, lehetőleg friss 2 szál
4 db szardella filé
200 g reszelt sajt
Só, bors

Olivaolaj
4 szelet kenyér
1 szelet bacon vagy sonka

Besamel:
400 ml tej
50 g vaj
4 ek. liszt
Só, bors
Egy kevés szerecsendió

 

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni sóval. A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, és adjuk a forrásban lévő vízhez, és főzzük majdnem puhára (aki ropogósabban szereti, rövidítse le a főzési időt).
Készítsük el a besamelt: egy lábasban olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet. Hagyjuk pirulni kevergetés közben egy rövid ideig, és folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá több adagban a tejet. Addig keverjük, míg csomómentes lesz a krémünk, és akkor adagoljuk hozzá a maradék tejet. Sűrűsödésig keverjük! Ezután keverjük hozzá a reszelt sajt felét (én Pannóniát és Msatdaamert találtam itthon, azt adtam hozzá).

Egy kés betétes konyhai robotgépbe öntsünk egy kis olivaolajat, kockázzuk bele a kenyérszeleteket, a kisebb darabokra vágott szalonnát vagy sonkát, a szardellákat és a rozmaring leveleket. Kapcsoljuk be a gépet, és hagyjuk, hogy vágja apróra a benne lévőket, míg durvább zsemlemorzsa nagyságúak nem lesznek.

A kész karfiolt szűrjük le és egy kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Öntsük rá a sajtos besamel szószt, majd szórjuk meg a tetejét a szalonnás, rozmaringos kenyérmorzsával. A maradék sajttal is hintsük meg, majd süssük körülbelül 45 percig, míg szép aranysárga-barna pörzsanyag keletkezik rajta! Melegen tálaljuk.

A következő bejegyzés holnap, március 17-én lesz, címe: Füstölt makréla pástétom

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu

2 komment

Címkék: gasztronómia karfiol besamel gastronomica csőben


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr741832514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osztrigafőző 2010.03.16. 23:03:16

Szeretem a csőben sültet, gyors, egyszerű és mégis finom. Mint a quiche. Van quiche recepted, gastronomica?
süti beállítások módosítása