HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.02.04. 06:00 Gastronomica

Mazsolás, almás tarte tatin ...féle

A Tarte Tatin egy francia felfordított süti. Eredetileg almából készül, úgy, hogy sütés előtt az almákat vajban és cukorban karamellizálják, majd a nyers tésztát ráöntik, és így sütik meg. Elkészültekor visszafordítják, és tálalják. Eredetét illetően többféle legenda kering. Ami biztos, hogy egy Tatin nevű szállodában készült először az 1800-as évek végén. Népszerűségre úgy tett szert, hogy a párizsi Maxim’s étterem tulajdonosa feltette az étlapjára, és azóta is ott szerepel. Az eredeti Tarte Tatin recept angolul itt olvasható: The recipe of Tarte TATIN Az én receptem hasonló, de mégsem ugyan az.

Almás mazsolás tarte tatin  …féle

Hozzávalók:

6 ek. vaj
2 nagy alma (golden)
50 g barnacukor
½ tk. őrölt fahéj
4 ek. mazsola
1 tojás
200 g liszt
125g cukor
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
125 ml tej
1 csomag vaníliáscukor
Vaj a sütőforma kikenéséhez

A sütőt 190˚C-ra melegítsük elő (gázsütőnél 6-os fokozat).
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját alufóliával, majd sütőpapírral béleljünk ki, és az oldalát vajjal kenjük ki. A kilógó alufóliát simítsuk felfelé a tortaforma külső oldalához, hogy sütéskor ne folyjék ki a vajas almalé.

A vajat olvasszuk meg. Az almákat vágjuk négyfelé, távolítsuk el a magházat majd vékonyan szeleteljük fel.

A vajból 3 evőkanálnyit tegyünk félre, a maradékhoz adjuk hozzá a barnacukrot, a fahéjat és a mazsolát, keverjük össze, és öntsük az alaposan kibélelt tortaforma aljába.
Erre rendezzük el a szeletelt almát.

Közben készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot, a vaníliáscukrot és a sütőport a sóval öntsük egy tálba. A tejet, a tojást keverjük össze, majd adjuk hozzá a félretett olvasztott vajat. Mindezt robotgéppel keverjük csomómentesre, majd öntsük az almára.

A sütit süssük körülbelül fél óráig, míg a közepe megsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk pár percig hűlni. Egy éles kés segítségével vágjuk körbe a süteményt a tortaforma oldala mentén, és óvatosan vegyük le a kapcsos tortaforma oldalát. Borítsuk tányérra, majd a tortaforma alját is óvatosan vegyük le, és tálaljuk.

A következő bejegyzés holnap, február 5-én jelenik meg, címe: Csirke édes hagymával

www.gastronomica.hu

képek: gastronomica.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: alma süti gasztronómia mazsola fahéj tarte tatin gastronomica


A bejegyzés trackback címe:

https://gastronomica.blog.hu/api/trackback/id/tr461718190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása