Fiaim körében a töltött paprika paprika nélkül, (más néven paradicsomos húsgombóc) a szuper nyerő étel. Bármikor szívesen fogyasztják magában, krumpli és kenyér nélkül, jó sok édes paradicsomszósszal. (Már-már a Happy Meal menüvel vetekszik a népszerűsége, ami azért nem semmi! És ajándékot sem kapnak…) Amikor gyerekes barátaink jönnek hozzánk ebédre, és tudom, hogy a vendég kölykök nem igazán a gurmand ételeket kedvelik, igyekszem olyan ebédet készíteni, ahol elnyerem az ő ízlésüket is, de mégsem „menza kaját” szolgálok fel. Különben könnyen belefutok olyan kérdésekbe: Nincs valami rendes étel? Mi lesz a desszert? És ilyenkor jön megoldásként a jó kis párizsis kenyér – én meg órákat készültem az ebéddel. Ez ugye további taglalást nem igényel?
A paradicsomos húsgombóc egyike az ilyen ételeknek.
Paradicsomos húsgombóc (saját recept):
Húsgombócok:
Fél kiló darált sertés- vagy marhahús vagy fele-fele
1 közepes hagyma, lereszelve
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 kisebb szelet kenyér, tejben áztatva
1 egész tojás
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 tk. szárított oregánó
Só, bors
Zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez
Paradicsom szósz:
1 közepes hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 doboz darabolt paradicsom konzerv (2x 400 g)
1 tk. szárított oregano
Fél csokor friss bazsalikom
1 kockacukor
1 dl főzőtejszín
2 ek. olivaolaj
A tejbe áztatott kenyérszeletekből nyomkodjuk ki a tejet, majd keverjük össze a darált hússal, hagymával, fokhagymával, tojással és a parmezán felével.
Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.
Hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a paradicsom szószt.
Hevítsük fel az olajt; a hagymát, fokhagymát pároljuk üvegesre.
Öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a kockacukrot, az oreganot, a tejszínt és kis lángon főzzük 10 percig. A bazsalikom leveleket vágjuk nagyobb csíkokra és keverjük bele a paradicsom szószba és még egy pillanatig főzzük.
Vegyük elő a darált hús keveréket, és formázzunk gombócokat.
Forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük meg őket.
Egy másik verzióban nem olajban süssük ki a gombócokat, hanem a paradicsomszószban főzzük meg. Itt az elkészítésben még annyival térjünk el, hogy a tejben áztatott kenyér helyett zsemlemorzsát (kb. 3 evőkanálnyit) szórjunk a húshoz. A szószt felöntjük további vízzel (kb. 3 dl).
Mindkettő verzió nagyon finom és a gyerekek is fogják szeretni!
A húsgombócokat formáljuk kicsi, apró falatkákra, így nagyon mutatós a paradicsomszószra helyezve.
Magában friss kenyérrel vagy széles metélttel (tagliatelle) tálaljuk, és a végén szórjuk meg a maradék parmezán sajttal.