HTML

GASTRONOMICA

www.gastronomica.hu portál gasztro blogja

Friss topikok

2010.01.07. 06:00 Gastronomica

Paradicsomos húsgombóc

Fiaim körében a töltött paprika paprika nélkül, (más néven paradicsomos húsgombóc) a szuper nyerő étel. Bármikor szívesen fogyasztják magában, krumpli és kenyér nélkül, jó sok édes paradicsomszósszal. (Már-már a Happy Meal menüvel vetekszik a népszerűsége, ami azért nem…

Szólj hozzá!


2010.01.06. 06:00 Gastronomica

Chili con carne (4 fő részére)

Férjem egyik kedvence a sólet. A referencia a Klauzál téren található Kádár étkezde  szombati sóletje. Abból nem enged. Akárhányszor készítem, férjem csak legyint: a Kádáré jobb! Így fokozatosan áttértem a sóletről a chili con carne készítésére. Sóletet hozunk a…

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia chili con carne gastronomica


2010.01.05. 06:00 Gastronomica

Kaiserschmarrn, azaz Bajor császármorzsa (2 fő részére)

Minden télen legalább kétszer felkerekedünk síelni. A célpont csakis Ausztria lehet. Nem mintha más országokban nem lennének jó hóviszonyok, vagy nem készítenék elő megfelelően a pályákat, hanem az osztrák kaiser smarni az, ami pótolhatatlan. Síeléskor az ebéd csakis…

Szólj hozzá!

Címkék: császármorzsa bajor gastronomica kaiserschmarrn


2010.01.04. 06:00 Gastronomica

Gorgonzolás-körtés melegszendvics

Eltelt a téli szünet, és a három gyerek ma reggeltől ismét képzett pedagógusok felügyelete alatt lesz legalább napi néhány órát (bölcsiben, oviban, iskolában), és végre én is szusszanhatok egy kicsit. A téli szünet rövid egyenlege: Egy felszakadt szemhéj négy öltéssel…

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia köret gorgonzola melegszendvics gastronomica gorgonzolás körtés


2009.12.31. 06:00 Gastronomica

Mautner-féle zsírjában sült libamáj

Nagy rajongója vagyok a jó minőségű libamájnak. Karácsonykor mindig kisebb a lelkiismeret furdalásom, amikor megveszem ezt az igen drága alapanyagot. Ezt a lelkiismeret furdalást ilyenkor minden évben félreteszem, és elkészítem a szalvétában sült/főtt/párolt libamájat (au…

1 komment

Címkék: sült libamáj gastronomica zsírjában


2009.12.30. 06:00 Gastronomica

Röszti (latkesz)

Andor fiam egyik kedvenc étele a röszti (álnéven latkesz). Valójában nyáron szeretem ezt készíteni, amikor könnyű átszellőztetni a lakást, mivel a bő olaj, amiben ki kell sütni rösztit, a legnagyobb körültekintés ellenére is olajszagot hagy maga után. Az elmúlt napokban ismét…

Szólj hozzá!

Címkék: röszti laktesz gatsronomica


2009.12.29. 06:00 Gastronomica

Füstölt lazacos tekercs (6-8 főre)

A füstölt lazacos tekercs biztos siker a férjemnél. 11 éve vagyunk házasok, de ezzel minden alkalommal újból és újból le tudom venni a lábáról. Így történt ez tegnap is. A gyerekeket gyorsan megvacsoráztattam, és korai lefekvést tartottam nekik. Utána szépen megterítettem…

Szólj hozzá!

Címkék: lazac füstölt tekercs gastronomica lazacos


2009.12.28. 06:00 Gastronomica

Eperhab torta

Három éve december 27-re voltam kiírva Áron nevű fiammal. A szülész doktornőm annyit kért tőlem, hogy próbáljam meg ne 24-én megszülni a gyereket; ha nem muszáj december 24-én ő nem vezetne szülést. Akkor még nem gondoltam arra, hogy nemcsak a doktornőre kellene tekintettel…

Szólj hozzá!

Címkék: torta gasztronómia eper sütemény sütés eperhab


2009.12.25. 19:44 Gastronomica

Kellemes ünnepeket!

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony gastronomica


2009.12.23. 23:07 Gastronomica

Füstölt sonkás pite

Ha a fiam iskolájában buli van, a szülők mindig visznek valami harapnivalót. A legnagyobb fiam 3. osztályba jár, és így van ez első óta, azóta készítem ezt a pitét. Az elején még más töltelékekkel is próbálkoztam, de mindig vissza kellett térnem a sonkáshoz. A gyerekek, a…

1 komment

Címkék: recept gasztronómia pite füstölt sonkás hellókarácsony


2009.12.21. 20:35 Gastronomica

Forralt bor

A szombati nagy hóesés nem hagyott kérdést, mi legyen a vasárnap délelőtti programunk: a budai hegyekbe indultunk szánkózni. Egy órát terveztünk, hogy a három gyereket hóálló ruhába csomagoljuk, de mint kiderült, a duplája sem volt elég. Indulás előtt órákig rohangáltak a…

Szólj hozzá!

Címkék: bor hellókarácsony forraltbor forralt


2009.12.18. 11:22 Gastronomica

Gyereklenyugtató mézeskalácssütés Karácsony előtt

Alig hogy megkezdődik a téli szünet, a gyerekeink kezelhetetlenné válnak. (Sajnos gyakran előtte is, de ez majd egy másik blog témája lesz, itt a gasztronómiára koncentrálunk!) Sötét viharfelhőként tornyosul szemünk előtt a december 22., amikor a bölcsi, az ovi és az iskola…

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony


2009.12.16. 09:01 Gastronomica

Balzsamecetes csirke (4 fő részére)

A következő recept az egyik kedvenc francia gasztroblogomról, a beaualalouche.canalblog.com-ról származik, ahol nagyon jó recepteket szoktam olvasni. A Beau á la louche-t egy fiatal egyetemista lány jegyzi Strasbourgból, aki nagyon lelkesen vezeti blogját már 2006 óta. A receptjei…

Szólj hozzá!


2009.12.14. 16:56 Gastronomica

Szalagos fánk (á la ma soeur)

Ugyan a farsang a fánkevés szezonja, nálunk hagyomány szerint mégis decemberben jön össze a család, barátok sok gyerekkel egy jó, kiadós fánkevésre. Ez idén is így alakult. Az év többi részében nem szoktam fánkot sütni, mert ilyen nagyüzemű fánksütésre nincs berendezve a…

Szólj hozzá!


2009.12.11. 14:49 Gastronomica

Fokhagymás pisztráng (4 fő részére)

Bevásárláskor mindig szemezgetek a pisztránggal. Nagyon jól néz ki, és elkészítve igazán isteni! Tegnap nemcsak szemezgettem, de meg is vettem a halakat, és a lentiek szerint készítettem el. Azért szeretem a halat, mert nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is, és a közhiedelemmel…

1 komment


2009.12.10. 14:28 Gastronomica

Gesztenyés pite

Imádom a gesztenyét! Minden formájában! Ugyan gesztenyepürét tejszínhabbal nem rendelnék cukrászdában, de ettől eltekintve nagy rajongója vagyok! Az alábbi receptet Kanadából kaptam, és enyhe módosításokkal adaptáltam a nálunk kapható klasszikus gesztenyemasszához. Az…

Szólj hozzá!


2009.12.09. 12:07 Gastronomica

Thai sült lazac (4 fő részére)

Ez az az étel, amivel mindig sikert aratok. Általában nyáron egy nagyobb buli alkalmával próbálom vendégeimet elkényeztetni ilyen finomságokkal. Tavaly készítettem el először és idén már határozottan követelték. Azóta rendszeresen szerepel a repertoáromban. Igen látványos és…

2 komment


2009.12.07. 12:19 Gastronomica

Curry-s krumpli krémleves

 A blog a www.gastronomica.hu hivatalos blog-ja.   Az első bejegyzésem, amit közzéteszek az egyik kedvenc levesem: a curry-s krumplileves. Egy igazán finom, krémes fűszeresen meleg krémleves. Pont az ilyen borongós, hideg téli napokban kíván ilyet az ember, hogy felmelegítse…

3 komment


süti beállítások módosítása
Mobil