.jpg)
Köerner András: Emlékek a múltból
Három és féléves koromig a Palatinus házak egyikében, a Sziget utca és Pozsonyi út sarkán álló gyönyörű szecessziós stílusú épületben laktunk. V. emeleti lakásunk a Pozsonyi útra nézett, amit már akkor is terebélyes fák és elegáns, apró boltok övezetek. Házunkban minden emeleten a lakások bejárata egy belső udvarra néző körfolyosós gangról nyíltak, mely nagyon jellemző az 1930-as évek előtt épült budapesti házakra. A konyhánk ablaka is erre az udvarra nézett, így jó idő esetén anyu megengedte, hogy a folyosón játszhassak, míg főzés közben fél szemmel figyelt. A folyosót övező napraforgó virágokkal díszített szecessziós kovácsoltvas korlát volt a mi városi virágágyásunk, olyan, mint amilyenek a külvárosokban a házak virágzó előkertjei. Az ötödik emeletről minden jövés-menést láttam az alsóbb szinteken, olyan volt, mint egy színházi előadás, vagy egy valóság show. Figyeltem az asszonyokat ki lakásuk előtt beszélgettek a szomszédasszonnyal. Reggelente láttam, ahogy a háziasszonyok levitték az udvarra a szőnyegeiket, ahol egy erre kialakított fa állványra terítették és szőnyegporolóval addig ütötték, míg a por kiszállt a szőnyegekből. Az állványt minden lakó használhatta, de minden háziasszonynak megvolt a saját lapát formájú, hajlított nádból készült prakkere. Az ütések hangjai csak úgy visszhangoztak a belső udvarban, miközben a szőnyegből gomolygó porfelhők távoztak. Időnként hajóval a szemközti Margit szigetre mentünk az édesanyámmal vagy anyai nagymamámmal. Ez a hajójárat tavasztól szeptemberig közlekedett a lakásunkhoz nagyon közeli hajókikötőtől a szigeten lévő megállóig. Imádtam nézni, amikor a hajó kikötésekor a matróz sokéves tapasztalattal a háta mögött tökéletes ügyességgel hurkolta a kötelet az öntöttvas kikötőbakra, és kötötte ki a hajót. Ahogy keltünk át a folyón, a hajó oldalán végighúzódó fapadon térdelve hajoltam ki, és szippantottam be a folyó kellemes illatát, ami ma már nem annyira csábító, mint fiatalkoromban, amikor a Dunában még úsztak az emberek, és az illata is inkább a természetet árasztotta, mintsem a szennyezettséget. Amikor anyu vagy nagymama nem vittek a szigetre, a Szent István Parkba mentünk, ahol szemmel tartották futkározásaimat a kavicsos sétányon, miközben ők a közeli padon barátaikkal beszélgethettek. A játszóteret is nagyon szerettem a hintával, a csúszdával, és leginkább a homokozójával. Jól emlékszem, hogy két- három éves lehettem, amikor hosszú nyaggatás után nagymamám beadta a derekát, és kaptam tőle egy kislapátot és hozzá gereblyét.
Máktorta
Ez a torta nem tartalmaz semmi lisztet, a darált mák helyettesíti itt ezt az alapanyagot. Az elkészítése nem túlságosan nehéz, és nem is különösen időigényes.
Elkészítési idő: kb. 1 óra 10 perc
Hozzávalók 12 magasabb vagy 16 szelet alacsonyabb tortához
1 kávéskanál vaj vagy margarin (a forma kikenéséhez)
14 dkg vaj vagy margarin, szobahőmérsékletű
½ csésze cukor
6 nagy tojás sárga
3 kávéskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
2 púpozott csésze darált mák
7 nagy tojásfehérje
3/4 kávéskanál tisztított borkő (nélkülözhető)
2 evőkanál cukor
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kb. 23-26 cm átmérőjű tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és vastagon kikenjük a zsiradékkal.
2. A puha vajat, illetve margarint és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Beletesszük a tojás sárgákat, a citromhéjat és -lét, és addig keverjük, ameddig habos és egészen világos színű lesz. Ekkor elkeverjük benne a mákot.
3. A tojásfehérjéket először félkeményre verjük, megszórjuk a 2 evőkanál cukorral, majd fényes, kemény habbá verjük. A hab 1/4-ét belekeverjük a mákos masszába, majd 2-3 adagban óvatosan beleforgatjuk a megmaradt részét. A laza keveréket az előkészített formába töltjük.
4. A tortát az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük (tűpróba: a beleszúrt tű, tiszta marad), majd a formában hagyjuk kihűlni. Ekkor szorosan a forma peremén belül végigvezetünk egy hámozó kést, és ezután távolítjuk el a tortaforma peremét. A szobahőmérsékletűre hűlt tortát porcukorral meghintve kínáljuk.
Málna vagy ribizli lekvárral töltve, csokoládémázba burkolva enyhén édesített tejszínhabbal kínálva az torta íz világa tovább fokozható.
A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

Futtasd fel az élesztőt: 1 dl langyos tejet keverj össze a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és keverj bele 1 evőkanál lisztet. Tedd langyos helyre, és takard le.
Hozzávalók: 

A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval keverd össze egy tálban. A tejet és a tojásokat is keverd össze, majd öntsd a lisztes keverékhez, és keverd hozzá. Sűrű, ragadós tésztát kapsz. A lágy vajat vagdosd a tetejére, és hagyd 30 percig meleg helyen duplájára kelni.
Ha kedvet kaptál a joghurtfagyihoz, ne tétovázz, otthon is elkészítheted:
1. Jó adottságú ablakpárkány (a menőknek persze erkély, balkon, lodzsa, terasz), ahol a nap bőségesen érheti a növényeid.
Futó cukorborsó:
A tejet öntsd egy edénybe és melegítsd fel. Közben a vanília rudat vágd félbe és egy kés tompa oldalával kapard ki a benne lévő apró magokat. Add a tejhez a rúddal együtt. Mikor a tej már majdnem forr, vedd le a tűzről és hagyd állni negyed óráig, amíg a vaníliából kioldódik az íze. A tojások sárgáját keverd habosra a cukor felével, majd óvatosan keverd hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverd a meleg tejhez és tedd vissza a tűzre. Ott folyamatos keverés mellett melegítsd tovább még néhány percig, amíg a krém besűrűsödik. Vedd ki belőle a vaníliarudat és hagyd egy kicsit hűlni. Közben a tojásfehérjéket verd majdnem kemény habbá, ekkor apránként adagold hozzá a maradék két evőkanál cukrot, és keverd tovább, míg a hab megkeményedik, és szép fényessé válik. 

Újlipótváros szívében, a Pozsonyi úton találod ezt a kávézó-sütizőt, ami egyben a helyi
A Duna-parton, gyönyörű helyen húzódik meg ez a 



Wossala Rozina
Hernyák Tomi
Tudjuk, hogy allergiás szezonban az orrspray-k és antihisztaminos szemcseppek gyakorlatilag a nap 24 órájában az életünk részévé válnak. Ezek enyhítik is a tüneteket. De az éhségünket biztosan nem! Márpedig ennünk kell, minden nap többször is – ha egészségesek vagyunk, ha allergiásak. És hát vannak kajaalapanyagok, amik sajnos felerősítik a már meglévő tüneteket. Ilyenek a liszt, a cukor és az egyéb finomított élelmiszer-alapanyagok is. De élesztő nélkül is van élet: a
Mielőtt összeomlanátok, hogy mostantól akkor már semmit nem lehet jóízűen megenni, van azért jó hírünk is! A tiltólista mellett létezik egy másik is: a jótevőlista. A szezonális gyümölcsök és a zöldségek egy része például tele van antioxidánsokkal, ezek pedig nagyon jó szolgálatot tesznek, ha allergiások vagyunk. Ilyenek a spárga, a hagyma, az alma, a citrusfélék héja vagy a szőlő és a hajdina. A fokhagyma ugyan büdös és nem éppen randibarát, viszont erős nyálkahártya-összehúzó és antibakteriális tulajdonságai miatt ajánlott. Szóval például
– Nekünk, nőknek fontos a rostban és vitaminban gazdag élelmiszer, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék napi bevitele. Legfontosabb szépségtápanyagaink a gyümölcsök, zöldségek, friss növényi csírák és olajok, hántolatlan gabonák és fehérjék. Heti szinten együnk halat, mert magas az ómega–3-zsírsav tartalma. Ráncképződés ellen a C-vitaminban gazdag citrusféléket, valamint piros bogyós gyümölcsöt (pl. málna, áfonya) együnk, mert elősegítik a kollagén termelését. Az avokádó magas olajtartalma miatt a legfontosabb fegyver az öregedés ellen. A zsíros, tág pórusú bőrök karbantartására sóskát, paradicsomot javaslok. A nyári strandszezonra pedig gyógyteákkal savtalanítsuk és méregtelenítsük a szervezetünket.
Eper
Hozzávalók
Kati, 29 éves, marketingasszisztens
Márta, 35 éves, menedzser


.jpg)