Miért keresik fel turisták százezrei évente a goudai sajtpiacot? A holland farmerek Magyarország területének alig felén évente 630 millió kilogramm sajtot állítanak elő.Több mint két ezer éve, hogy a hollandok a termőföld növelése érdekében harcba szálltak az elemekkel.…
2010.11.16. 11:12 Gastronomica
Mi a titka a holland sajtnak?
Szólj hozzá!
Címkék: holland gasztronómia sajt gasztronomica
2010.11.11. 12:38 Gastronomica
Nagyon sűrű póréhagymaleves
Jamie Oliver ismét jót főzött! Magazinjának őszi számában olvastam ezt a receptet. Ilyenkor tél felé sokkal jobban kívánom a leveseket, és kifejezetten a krémleveseket tudom nagyon értékelni: ismét elkezdődött a sütőtök krémlevesek ideje, ilyenkor gyakrabban készítek karfiol…
Szólj hozzá!
Címkék: leves gasztronómia tejszín póréhagyma krémleves finom gastronomica póréhagymakrémleves
2010.11.08. 12:46 Gastronomica
Körtetorta Maastrichtból
A múlt héten volt szerencsém Maastrichtban tölteni néhány napot. E kisváros gyönyörű, a méretéhez képest nagyon sok jó étterem, kávézó és gasztronómiai ínyencbolt található kis utcáiban. Látszólag igazi gourmand-ok lakják. Egyik reggel egy francia ihletésű…
1 komment · 1 trackback
Címkék: körte süti édesség gasztronómia desszert gastronomica körtetorta
2010.11.02. 14:26 Gastronomica
Hummus Haifáról
Egy kicsit zaklatottak az utóbbi időben a megjelenések, de még az őszi szünet előtt leírok egy "eredeti" izraeli hummus receptet. A hummus nem kizárólag izraeli csemege, az egész közel-keleti régió népszerű pástétoma, mely csicseriborsóból készül, és főleg pita vagy…
Szólj hozzá!
Címkék: izrael gasztronómia csicseriborsó pita hummus gastronomica laffa
2010.10.25. 09:30 Gastronomica
Őszi édesség: Almás sütötök flan
Az alábbi receptet egy őszi Elle á table magazinban olvastam. A flan elvileg egy sült vaníliás tejsodó. Ebben a receptben párolt sütőtök teszi még izgalmasabbá az ízét, kiegészítve egy kis fahéjjal és őrölt kardamonnal, valamint almakockákkal, melyek egy kis savanyúságot…
2 komment
Címkék: alma ősz süti sütőtök gasztronómia desszert fahéj flan kardamon gastronomica
2010.10.22. 10:02 Gastronomica
Balzsamecetes, zsályás sertésszűz
A sertésszűzben az ízén és textúráján kívül még az is nagyon jó, hogy hamar elkészül, nem igényel hosszú főzést. Egy baj van vele, hogy nem olcsó!Az alábbi recept magáért beszél. Csak finom hozzávalókból áll, nem is lehet rossz! Másik nagy előnye, hogy könnyű…
Szólj hozzá!
Címkék: könnyű gasztronómia gyors sonka balzsamecet zsálya egyszerű finom sertésszűz gastronomica
2010.10.20. 10:14 Gastronomica
Pogácsa helyett cukkinis mini-muffin
Nem vagyok nagy muffin rajongó, sőt egyáltalán nem készítek muffinokat. Az alábbi recept valójában nem is muffin, csak muffin formát használtam a sütéshez, hogy a lágy tésztának formát tudjak adni.Múlt hétvégei kirándulásra szerettem volna készíteni valami útközbeni…
5 komment
2010.10.18. 10:49 Gastronomica
Kekszet karácsonyra, hogy legyen mibe jegyzetelni!
Kell-e minden infót számítógépen őriznünk? Meg van-e a helye a régről megszokott receptfüzeteknek egy modern konyhában?Ugyan még nincs itt a karácsony, de nagyon közeledik! Terveimben szerepel, hogy karácsonyhoz közeledvén közreadok néhány otthon elkészíthető ajándék…
Szólj hozzá!
Címkék: karácsony ajándék gasztronómia keksz meglepetés jegyzetfüzet gastronomica
2010.10.12. 18:05 Gastronomica
Tojás 75 forintért?! Budapesti biopiackörkép
Érdemes-e a „sima” gyümölcshöz képest kétszer-háromszor többet fizetni egy kiló bioalmáért? S vajon mitől lesz bio a méz? Hétvégi biopiaci látogatásunkon ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni.Itthon a bio- (angolul organical) étrend még korántsem…
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia biopiac gastronomica
2010.10.11. 11:08 Gastronomica
Szilva chutney vagy szilvás hagymalekvár?
Nagyon népszerű manapság chutney-kat készíteni otthon, és sült húsok, sajtok vagy akár májpástétomok mellé kínálni. Ezúttal én is a chutney készítők sorába állok, mert újabb adag szilva érkezett és chutneyt szilvából még nem készítettem. De mi is az a chutney? A chutney…
Szólj hozzá!
Címkék: szilva gasztronómia sonka bruschetta hagymalekvár chutney gastronomica
2010.10.06. 11:37 Gastronomica
Gasztroblogok Franciaországból – receptek
A cikk a hvg.hu gasztro rovatában jelent meg 2010. október 4-én.A francia gasztronómia évszázadok óta Európa ízlésvilágának egyik fő meghatározója. A kávéházak, brasserie-k, bisztrók, kis éttermek és grand café-k a franciák mindennapjainak természetes színterei. Nincs mit…
Szólj hozzá!
Címkék: franciaország gasztroblog gastronomica
2010.10.04. 13:40 Gastronomica
Tejberizs sült szilvával
Hétvégén kaptunk egy jó adag nagy szemű, viszont annál puhább szilvát. Sajnos nem egy édes fajta, viszont elég zamatos. Én még ugyan hagytam volna érni a fán, de az elmúlt hetek, hónapok napsütés mentes napjai már nem tudtak volna sokat javítani a szilva cukortartalmán. Egy…
Szólj hozzá!
Címkék: szilva édesség gasztronomia desszert tejberizs gastronomica
2010.09.30. 11:34 Gastronomica
Francia paprikás csirke
Mi a hasonlóság a magyar és a francia paprikás csirke között? A csirke, a hagyma, a pirospaprika, a paradicsom és a savanyított tejtermék.A francia verzió savanykásabb a joghurt miatt, és kevésbé krémes, mint a magyar tejföllel habart paprikás. Ők póréhagymával készítik, míg…
Szólj hozzá!
Címkék: csirke francia gasztronómia paradicsom paprika joghurt gastronomica
2010.09.28. 16:04 Gastronomica
Bazsalikomos lasagne spenóttal és ricottával
Megtöröm az elmúlt napok csendjét, és mai ebédemet adom ma közre.Sajnos ma is az idő hiányával szembesültem. Megint több dolgot terveztem be, mint amennyit el tudtam végezni. Az sem segített a dolgokon, hogy egy beteg gyereket is szórakoztattam otthon. Most csendes pihenő van,…
Szólj hozzá!
Címkék: spenót gasztronómia ricotta pesto bazsalikom lasagne gastronomica
2010.09.24. 12:16 Gastronomica
Sült paradicsom leveles tésztán
A finom, illatos, érett paradicsomot bármilyen formájában szeretem. Sokszor készítem sütve köretnek vagy salátának. Szerencsére nem kell vele sokat bajlódni, csak a sütés igényel időt.Leveles tésztát lehet hűtőpultban vagy mélyhűtve kapni a nagyobb élelmiszer láncoknál. Két…
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia paradicsom leveles tészta gastronomica
2010.09.23. 11:23 Gastronomica
Kókusztejes lazac
Ismét egy jó recept a bécsi nagynénitől! Szerencsés helyzetben vagyok, mert ő is nagyon szeret főzni, és remek érzékkel teszi mindezt, sőt rólam sem feledkezik meg, és továbbküldi a már általa kipróbáltakat.Az alábbi receptet is ő küldte. El is készítettem, és jól tettem!…
Szólj hozzá!
Címkék: lazac gasztronómia fokhagyma kókusztej lime lemongrass gastronomica
2010.09.22. 11:16 Gastronomica
Tejfölös őszibarack pite
Ez a süti egy lágy, könnyű pite. A finomságát a natúr és egyszerű ízeinek köszönheti. Nincs benne fűszer, a leheletnyi vaníliás cukor, csak némi diszkrét aromával gazdagítja. A barack nedvességet és zamatot ad, a mandula mindezt még tovább hangsúlyozza, a tejföl pedig enyhe…
Szólj hozzá!
Címkék: ősz süti gasztronómia pite tejföl barack őszi őszibarack gsztronomica
2010.09.20. 08:30 Gastronomica
Ropogós csirke szezámos, petrezselymes morzsával
Az alábbi recept egy 80-as évek elején megjelent és akkor nagy népszerűségnek örvendő amerikai szakácskönyvből való: The Silver Palate Cookbook. A könyv szerzői Julee Rosso és Sheila Lukins, kezdetben New Yorkban nyitottak egy kis gurmand mini éttermet és ínyencboltot, mely nagyon…
Szólj hozzá!
Címkék: csirke morzsa gasztronómia petrezselyem szezámmag gastronomica
2010.09.09. 14:38 Gastronomica
Aszalt gyümölcsös pite
Tegnap este beköszöntött a zsidó Újév, a zsidó naptár szerinti 5771-es év. A zsidó hagyomány szerint ilyenkor sok édeset szokás enni, ezzel is szimbolizálva, hogy legyen édes az elkövetkezendő év. A következő recept egy klasszikus zsidó újévi sütemény, amit gyakran sütnek…
Szólj hozzá!
Címkék: szilva gyümölcs gasztronómia pite barack aszalt gastronomica
2010.09.07. 13:03 Gastronomica
Ruccola salátás, sonkás omlett tekercs
Ez az étel tökéletes vendégváró falat, vagy előétel lehet egy könnyebb ebéd alkalmával. Ismét csak azt tudom kihangsúlyozni, hogy mennyire nagyon egyszerű és gyors (15-20 perc) az elkészítése, milyen nagyon finom, és hogy látványában is szép. Hozzávalókat is aránylag…
Szólj hozzá!
Címkék: tojás gasztronómia sonka sajt egyszerű omlett ruccola gastronomica
2010.09.06. 08:30 Gastronomica
Mandulás ricottával töltött spenótos nyelvhal
Az alábbi receptet egy idei francia Elle á table magazinban olvastam. Ott ugyan lazaccal készült, én viszont egy másik hallal próbálkoztam. Friss nyelvhalat kaptam a piacon, mely filezett formájában teljesen szálkamentes, nagyon kellemes a húsa, és a szaga sem olyan erőteljes. A…
Szólj hozzá!
Címkék: spenót lazac hal gasztronómia mandula fokhagyma ricotta gastronomica nyelvhal
2010.09.03. 11:24 Gastronomica
Szilvás galette
A francia gasztronómiában a galette lapos, kerek sült süteményt jelent. Vannak különböző híres galettek, mint a Galette des Rois (egy papírkoronával díszítette mandulás, marcipános kerek sütemény), vagy a Galette bretonne, ami jellemzően egy sós töltelékű palacsinta. Az…
Szólj hozzá!
Címkék: szilva süti édesség gasztronómia desszert fahéj szegfűszeg gastronomica galette
2010.09.01. 08:30 Gastronomica
Sült paradicsomos, mascarpone-s tészta ruccolával
Könnyű nyári tészta étel. Nem túl bonyolult, csak a paradicsomokat kell sütőben megsütni. Ez körülbelül fél órát igényel, de ennél több időt nem kell rá fordítani. Azon kívül, hogy gyors az elkészítése, nagyon finom is! Idén is megtartott nyári bulimra készítettem el…
Szólj hozzá!
Címkék: nyár gasztronómia paradicsom mascarpone fokhagyma tészta ruccola gastronomica
2010.08.30. 14:20 Gastronomica
Egy francia kisváros piaca
Franciaországban élelmiszert vásárolni piacon kell! A fedett vásárcsarnokok mellett, nagyon népszerűek az utcai piacok is, melyeket általában heti két alkalommal tartanak a település központjában. Általában a francia városkák már magukban is nagyon hangulatosak, főleg a régi…
Szólj hozzá!
2010.08.27. 13:04 Gastronomica
Ropogós morzsás szilva
A minap kaptam ezt a receptet, és azonnal tovább adom, mert annyira jól sikerült!Nem kell hozzá sok minden, de az (majdnem) mind egészséges: gyümölcs, méz, zabpehely, magok, és egy kis joghurt. Mindezeket pillanatok alatt összerakjuk, majd megsütjük, és kész! Hideg natúr joghurttal…
Szólj hozzá!
Címkék: szilva süti édesség gasztronómia joghurt tejföl desszert egészséges ropogós gastronomica
2010.08.26. 11:41 Gastronomica
Gasztronómia Karintiában
Karintia és Salzburg tartományok határán található a Falkensteiner Hotel & Resort lánchoz tartozó Funimation Club Hotel. A hegyoldalba épített nagy szálloda komplexum megjelenítésében nem tűnik olyan óriásinak, pedig közel 180 szoba áll a vendégek rendelkezésére. Így…
Szólj hozzá!
Címkék: ausztria nyár étterem szálloda gasztronómia síelés vakáció alpok gastronomica funimation falkensteiner katschberg
2010.07.30. 10:02 Gastronomica
Cukkinis quiche fetával és ricottával
Remek étel a quiche (magyarul pite)! Egy egyszerű zöld salátával kiváló könnyű ebédet vagy vacsorát tálalhatunk fel vele. Az elkészítése sem olyan nagyon nehéz, megsütni még egy Csehszlovák Remoskában is meglehet.Pár hete a szüleim balatoni nyaralójában, ebben a szuper…
Szólj hozzá!
Címkék: nyár gasztronómia pite ricotta cukkini feta quiche gastronomica ánizsmag
2010.07.28. 14:01 Gastronomica
Gambas pil-pil azaz rákok fokhagymás chilis olajban
A minap budajenői barátaink hívtak meg minket vacsorára, és fergeteges finomságú menüvel vártak.Hála a budajenői főzőiskolának, melyet két lelkes hölgy vezet, barátnőm megtanulta elkészíteni az előételnek felszolgált Gambas pil pil-t, amit eddig csak gyakori spanyolországi…
Szólj hozzá!
Címkék: rák gasztronómia fokhagyma pil pil chili garnéla előétel petrezselyem gastronomica
2010.07.27. 10:56 Gastronomica
Gyors nyári sült édesség: Egres clafoutis
Az egres nem tudom nagyon hová tenni. Nem tartozik a kedvenc gyümölcseim közé, sőt nyersen egyáltalán nem eszem egrest. Nyaranta, amikor lehet kapni az idős néniknél a piacon, úgy érzem, valahogy jobban kellene szeretnem ezt a gyümölcsöt. Annyira keveset árulnak belőle, és olyan…
Szólj hozzá!
Címkék: nyár édesség gasztronómia desszert egres clafoutis gastronomica
2010.07.15. 09:02 Gastronomica
Zöldborsós dip mogyoróval és pecorino sajttal
Imádom a zöldborsót minden formájában, legfőképp nyersen! Gyerekkoromban, amikor anyukám a zöldborsót tisztította, a nővéremmel ott ültünk mellette, és szorgosan ettük a friss zöldborsó szemeket. Szerencsére a szüleink sohasem ellenezték, ha a zöldségeket nyersen ettük, és…
Szólj hozzá!
2010.07.13. 08:49 Gastronomica
Málnás, ribizlis, szedres mandulakrém
Még mindig málna és ribizli és szeder, esetleg áfonya! Ilyenkor nem lehet betelni velük. Csak vesszük és esszük, hogy az utolsó pillanatot is kiélvezhessük e friss gyümölcsökből. Lassan vége lesz a szezonjuknak, és következik majd a sárgabarack, őszibarack, na és persze a…
Szólj hozzá!
Címkék: nyár édesség szeder gasztronómia málna desszert ribizli pohárkrém gastronomica mandulatej krémdesszert mandulakrém
2010.07.12. 09:06 Gastronomica
Málna és ribizli pohárban, tejsodóval
Csütörtöki receptem málnával és ribizlivel sült csirkemell volt citrom illatú kakukkfűvel. A mai receptemhez is hasonló hozzávalókra van szükség, azaz: málnára, ribizlire és citrom illatú kakukkfűre. Sajnos ez utóbbit nem leltem a zöldfűszereket árusító hölgynél a piacon,…
Szólj hozzá!
Címkék: nyár gasztronómia málna ribizli gastronomica tejsodó vaniliakrém kaukkfű krémdesszert
2010.07.09. 08:59 Gastronomica
Goldenblog
Nagy elismerés érte tegnap a gastronomica.hu portált! A szerkesztésében álló retrogastro.blog.hu megnyerte a Goldenblog gasztroblog versenyét. Mi áll a siker mögött? Miért tízszer olvasottabb a retrogastro.blog.hu a szintén a gastronomica.hu szerkesztésében álló…
3 komment
Címkék: gasztroblog goldenblog 2010
2010.07.07. 08:45 Gastronomica
Megint málna, ezúttal csirkével
Nagyon kedvelem az édes, savanyú és sós ízek együttes megjelenését ez ételben. Kedvenceim között szerepelnek sült és főtt húsok, pl. liba barack kompóttal, vagy főtt marha megy vagy egres szósszal, stb. Találtam egy receptet a francia Elle á table magazinban, melyben málna és…
Szólj hozzá!
Címkék: csirke gasztronómia szárnyas főétel málna csirkemell kakukkfű ribizli gastronomica
2010.07.06. 07:40 Gastronomica
Itt a málna!
Az idei eper szezonra már nem is nagyon emlékszünk, olyan kurta volt. Most viszont elkezdődött a málna. Állítólag a málna sem hozza ezen a nyáron a legjobb formáját, kevesebb fog teremni, mint szokott, de legalább lesz ill. van íze, zamata. Az első rekesz málnánkat pillanatok alatt…
Szólj hozzá!
Címkék: gyümölcs nyár torta édesség gasztronómia málna desszert vaníliakrém gastronomica
2010.07.02. 09:01 Gastronomica
Kuszkusszal töltött paprika
A kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű. Semleges íze lehetővé teszi a fűszerezését, vagy a natúr íz kihangsúlyozását. Köretként, salátának változatosan kíséri a húsételeket. Az alábbi recept egy látványos köret vagy vegetáriánusoknak salátával főfogás. A kuszkuszt…
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia paprika kuszkusz töltött gastronomica
2010.07.01. 09:20 Gastronomica
Cézársaláta újburgonyából
Cézársalátát kevés helyen készítik el finoman. Szerintem a legfontosabb összetevője a római saláta. Hosszúkás és ropogós levelei sokkal ízesebbek, mint a jégsaláta vagy a hagyományos zöldsaláta. Én valójában csirke nélkül szeretem, még a ropogós kenyérkockáktól is…
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia cézársaláta újburgonya gastronomica
2010.06.30. 09:06 Gastronomica
Provanszi lecsó
A lecsó készítés sok családban vita tárgyát képezi. Van, aki azt szereti, ha a paprika karikákra van felvágva, a paradicsomról a héja le van húzva, a hagyma nem kockákra, hanem szeletelve van. Ki miből mennyit tesz bele? Az alaphozzávalók arányán is komoly viták lehetnek. De…
1 komment
Címkék: hagyma paradicsom ratatouille padlizsán lecsó provanszi paprila
2010.06.29. 08:06 Gastronomica
Spenótos ricotta gnocchi
Nagyon régen, amikor még Stahl Judit recepteket publikált a Nők Lapja magazin oldalain, olvastam tőle egy remek receptet, melyben spenótos nokedliről írt gorgonzolás, diós mártással. Nagyon egyszerű volt elkészíteni, és nagyon kellemes volt elfogyasztani. A spenótot különösen…
Szólj hozzá! · 1 trackback
2010.06.25. 11:51 Gastronomica
Zöldborsó leves hidegen
A friss zöldborsó ideje is elérkezett, így az ára is kezd végre barátságosabb lenni a piacon. Gyerekkoromban minden formájában fogyasztottuk, de már akkor is nyersen szerettem a legjobban. Főtt állapotában, a főzelék a kedvencem fehér, petrezselymes szósszal, amit nem habarással…
Szólj hozzá!
2010.06.23. 09:00 Gastronomica
Sült paradicsom salátaként
Itt a nyár, és itt van lassan a nagyon finom érett, illatos paradicsom ideje is. Ilyenkor nagyon sokat eszünk belőle. Az alábbi receptet grillezett húsokhoz szoktam készíteni, salátának, de nagyon finom előételként is grillezett vagy pirított kenyérszeleteken bruschetta…
Szólj hozzá!
Címkék: saláta gasztronómia köret paradicsom fokhagyma gastronomica
2010.06.22. 09:05 Gastronomica
Fűszeres vaj
Ilyenkor nyáron, amikor még friss a fokhagyma és sok friss fűszernövényt lehet szüretelni a teraszról, gyakran készítek fűszervajat. Ebben az a jó, hogy bármit belekeverhetünk a vajba, és sokféle képpen tudjuk felhasználni. A fűszervajból lehet fokhagymás kenyeret készíteni,…
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia fokhagyma vaj előétel fűszervaj gastronomica garlic bread
2010.06.21. 09:00 Gastronomica
Új kávéház a Duna parton
Egy új színfolt nyílt pár hete Újlipotvárosban: a Panini kávéház, az Újpesti Rakpart és Radnóti Miklós utca sarkán. A bejárat a Duna part felől van, és a nagy ablakok is erre tájolódnak, de egy ablak szerencsére a Radnóti utcára is ránéz, így volt szerencsém Radnóti…
4 komment
Címkék: gasztronómia kávéház újlipótváros xiii.ker. gastronomica panini café
2010.06.18. 11:35 Gastronomica
Tárkonyos nagyon finom csirke
Nagyon szeretem a tárkony ízét. A tárkony valójában egy nagyon gyorsan terjedő és igen nehezen kipusztítható fűszernövény. Tulajdonságai megegyeznek a gazéval, mert nem lehet kiirtani, és igen agresszívan terjeszkedik. Ha ültetni szeretnénk tárkonyt, érdemes cserépbe ültetni,…
Szólj hozzá!
Címkék: csirke bor gasztronómia tejszín tejföl tárkony gastronomica creme fraiche
2010.06.17. 15:40 Gastronomica
Könnyű nyári desszert, de mégsem Pavlova
Egy születésnapra voltam hivatalos a nagy melegben, és ajándékként házi süteményeket kért az édességek iránt igen fogékony ünnepelt. Mivel tudtam, hogy számára a csokoládé jelenti a desszertek fő alkotóelemét, gondoltam, hogy több mint fél kiló csokiból és jó sok…
Szólj hozzá!
Címkék: süti torta édesség gasztronómia joghurt tejszínhab krém eper pavlova gastronomica
2010.06.16. 16:09 Gastronomica
Füge és olívabogyó tapenade
Ezt az előételt Izraelben ettem egy étteremben, és nagyon ízlett! Tegnap az interneten való szörfözés közben leltem rá a receptjére. Majdnem ugyan azt az ízt kaptam vissza, mint ami emlékeimben voltak.Mint már írtam korábban, a tapanade-okban az a nagyon jó, hogy ha van egy kés…
Szólj hozzá!
Címkék: füge gasztronómia tapenade előétel braun gastronomica olívobogyó bamix
2010.06.15. 12:02 Gastronomica
Ez Bécs! Babette’s szakácskönyvbolt konyhával és fűszerekkel
Bécsben a Naschmarkt közvetlen közelében található a Babette’s nevü szakácskönyvbolt. A boltba beléptünkkor egy nagy, nyolcszemélyes asztal fogad. Az asztal nincs megterítve, viszont meg van pakolva szakácskönyvekkel, és körbe székekkel. Olyan mintha ismerősünkhöz…
Szólj hozzá!
Címkék: bécs szakácskönyv gasztronómia fűszer főzőiskola gastronomica babettes
2010.06.11. 07:54 Gastronomica
A frissítő szódavíz
Amióta ilyen nagyon meleg van, rájöttem, hogy a hideg szódavíz mennyivel üdítőbb, mint a víz. Ugyan csipőssége miatt kevesebbet tudok belőle egyszerre meginni, mégis jobban kívánom, mint a sima vizet. A kor retro divatjának megfelelően a szódafogyasztás kezd élénkülni. A…